Közélet

Best of Pegasus-botrány: segítünk eligazodni (frissítve)

Pegasus-botrány, NSO, Edward Snowden, Szíjjártó Péter, Varga Judit, Vadai Ágnes, Dzsamál Hasogdzsi és a végére egy kis Soros György. Ha Te sem tudtad követni az elmúlt 24 óra lehallgatási balhé-fejleményeit, segítünk eligazodni, tiszta fejjel, egyik irányba sem húzva.

VASÁRNAP ROBBANT A BOMBA: ÍME A RÉSZLETEK, TÖMÖREN

Vasárnap robbant a botrány, amelynek a fókuszában az áll, hogy állítólag több tízezer célpontot hallgattak le világszerte egy izraeli kémprogrammal, a Pegasus-szal. A 17 újság részvételével zajló, nemzetközi kutatóprojekt szerint Magyarország is érintett, a Direkt36 nevű, főként ex-Origo újságírókból álló portál szerint 300 hazai célpontot találtak a Pegasus kémprogram fejlesztőjének adatbázisában.

A Thermophüla-i csata spártai számait (300) idéző adathalmazból többek között azt hámozták ki, hogy az alábbi embereket figyelték meg itthon:

  • egy ellenzéki városvezető (nem Botka László),
  • négy újságíró, köztük az egyébként minimális olvasottsággal rendelkező Direkt36 két munkatársa,
  • egy fotós, aki együtt dolgozott egy amerikai újságíróval a Kreml-közeli orosz pénzintézet, a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyéről szóló cikken,
  • a milliárdos vállalkozó, Varga Zoltán, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa,
  • Chikán Attila közgazdászprofesszor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, aki 2018-ban Varga Zoltán vendége volt egy 2018-as vacsorán,
  • a G-napig Orbán Viktor fő szövetségesének számító Simicska Lajos egykori Fidesz-pénztárnok fia,
  • valamint a CEU egykori diákja, Adrien Beauduin, akit egy 2018-as kormányellenes tüntetésen vettek őrizetbe.

A Pegasus gyakorlatilag úgy működik, hogy lemásolja a Google, a Messenger vagy az iCloud hitelesítési kulcsait, majd leutánozza a fertőzött telefont, az azonosítási adatait (beleértve a helyadatokat). Ezzel lényegében kikerülik a kétfaktoros azonosítást, hiszen a szolgáltatók azt érzékelik, hogy a fertőzött telefon tulajdonosa próbál hozzáférni a saját adataihoz, a saját eszközén keresztül.

A fenti listáról az ellenzéki városvezető kategória alatt – bár több olvasónk is erre tippelt a délelőtt folyamán – nem a szegedi, hanem Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, korábbi országgyűlési képviselő értendő.

RÁGALMAZÁSI PERT FONTOLGAT A PROGRAM GYÁRTÓJA

“A Forbidden Stories oknyomozása tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek komoly kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával és érdekeivel kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy a meg nem nevezett források olyan információkat szolgáltattak, amelyeknek nincsen ténybeli alapjuk és messze állnak a valóságtól” – nyilatkozta a Pegasus nevű kémprogramot gyártó izraeli NSO, akik rágalmazási pert fontolgatnak.

MEGSZÓLALT A MAGYAR KORMÁNY

A magyar kormány azt közölte, hogy nincs tudomásuk a megkeresésben szerepelő állítólagos adatgyűjtésről, majd hozzátették, hogy “Magyarország jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”. Ezt követően jött egy nemzetközi meglepetés, Edward Snowden Oroszországban élő, egykori amerikai hírszerző páros lábbal állt bele Orbán Viktorékba, szerinte Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre.

SZÍJJÁRTÓ PÉTER: AZ INFORMÁCIÓS HIVATAL NEM HASZNÁLJA A PEGASUS-T

Szijjártó Péter hétfőn délelőtt Komáromban vett részt egy V4-es külügyminiszterekkel történő találkozón, utána pedig sajtótájékoztatót tartott. Az eseményre a Telex stábja is elment, akik a Pegasus-botránnyal kapcsolatos kormányzati állásfoglalásról érdeklődtek.

A külügyminiszter arról számolt be, hétfőn reggel megkérdezte az egyetlen általa felügyelt szolgálatot, az Információs Hivatalt, amelynek a vezetője arról tájékoztatta, hogy ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek.

Szijjártó elmondása szerint Magyarországon megvan a módja annak, hogy a titkosszolgálatokat kormányzati és parlamenti eszközökkel ellenőrizzék. Ha a parlament nemzetbiztonsági bizottság úgy dönt, hogy ebben az ügyben szükséges ülés összehívása, akkor az Információs Hivatal vezetője ott lesz, és elmondja ugyanezt a választ.

VADAI ÁGNES: “TUDNI AKARJUK, A KORMÁNY KIKET FIGYELT MEG ILLEGÁLISAN”

Tudni akarjuk, hogy a kormány kiket figyelt meg illegálisan – mondta hétfői online sajtótájékoztatóján a DK alelnöke. Vadai Ágnes közölte: pártja írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz azon sajtóhírrel kapcsolatban, amely szerint egy izraeli kémszoftver felhasználásával figyeltek meg ellenzéki politikusokat, valamint “a szabad sajtó maradékát”.

VARGA JUDIT: “MAGYARORSZÁGON A TITKOSSZOLGÁLATI TEVÉKENYSÉG EL VAN VÁLASZTVA A POLITIKÁTÓL”

„Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától” – nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn késő délután az MTI-nek az izraeli Pegasus nevű kémszoftver ügyével kapcsolatban. A miniszter szerint Magyarországon, ahogy minden jogállamban, az a célja a titkos információgyűjtésnek, hogy az alkotmányos rend elleni és a külföldi hírszerzésgyanús tevékenységeket figyeljék a nemzetbiztonsági érdekkel összhangban. Elmondta, hogy a szolgálatok szakmai irányítása a Belügyminisztériumhoz és részben Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik.

SZÉL BERNADETT: KI VÁSÁROLTA MEG AZ IZRAELI KÉMSZOFTVERT? PINTÉR SÁNDOR: NEM FOLYTATNAK ILLEGÁLIS MEGFIGYELÉST A MAGYAR NEMZETBIZTONSÁGI SZOLGÁLATOK

Szél Bernadett “Ki vásárolta meg az izraeli kémszoftvert, és mely belügyi, vagy nemzetbiztonsági szervek vettek részt az illegális megfigyelésekben?” címmel nyújtotta be írásbeli kérdését Pintér Sándor belügyminiszternek. 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak – jelentette ki a miniszter Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek írt, hétfőn az MTI-hez is eljuttatott válaszában. A politikus hozzátette: ezt a lefolytatott ellenőrzések eredményei is alátámasztják.

Pintér Sándor kiemelte: “Magyarország demokratikus jogállam, s mint ilyen, minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el”. Magyarországon a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik – szögezte le a belügyminiszter.

MEXIKÓ, MAGYARORSZÁG, FRANCIAORSZÁG – MI A KÖZÖS PONT? ELÁRULJUK!

A BBC szerint az alábbi tíz országban található a megszerzett adatok többsége:

  • Azerbajdzsán,
  • Bahrein,
  • Magyarország,
  • India,
  • Kazahsztán,
  • Mexikó,
  • Marokkó,
  • Ruanda,
  • Szaúd-Arábia
  • és az Egyesült Arab Emirátusok. 

A megfigyeltek nemzetközi listáján szerepelt egy meggyilkolt mexikói újságíró és a tragikus sorsú Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró is. Hasogdzsi 2018 októberében tűnt el a szaúdi monarchia isztambuli nagykövetségén, miután több nagynevű kiadványban bírálta Szalman szaúdi királyt és az uralkodó családját. Az újságíró eltűnésének részletei továbbra sem ismertek, a megalapozott gyanú szerint Rijádból érkezett a parancs Hasogdzsi meggyilkolására. A The Washington Post szerint Hasogdzsi feleségének telefonján már fél évvel eltűnése előtt is dolgozott a Pegasus, az esetet követően pedig egyik kollégáját és az eltűnésében részt vevő két török hivatalnokot is megfigyelhettek.

Bár a nemzetközi sajtó a fenti tíz országon (köztük Magyarországon) pörög, a The Guardian szerint Franciaországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában is bőven voltak megfigyelt emberek.

Amint lesz folytatás, jövünk vele!

Forrás: MTI, Telex, Index, Washington Post, The Guardian, Origo, HVG, BBC

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb