Közélet

Vastagon fogott az IKV ceruzája: többszörös áron cserélhetett nyílászárókat az önkormányzati cég Szegeden

“Sikerült az IKV-nak beépíteni egy erkélyajtót 522 000 forintért. Gratulálok!” – írta ki Facebook oldalára Chovanecz Kata önkormányzati képviselő, aki 2020 októbere óta nyomoz egy finoman szólva is furcsa nyílászáróügylet kapcsán. A többszörös áron kicserélt ablakok-ajtók sztorija nagyot ment a közösségi médiában, mi pedig elcsíptük egy, a helyzetet tisztázó interjúra a politikust – szürrális áron és Mad Max filmeket idéző design-nal kicserélt nyílászárók következnek, naná, hogy Szegedről!

“Még 2020 októberében indult a történet, amikor az IKV a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság elé terjesztett egy anyagot, amely arról szólt, hogy közel 25 millió forintot szeretnének elkölteni 28 db, 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő lakáscélú ingatlan nyílászáró cseréjére” – magyarázta a kezdeteket Chovanecz Kata. Mint mondta, már akkor furcsa volt, hogy az anyagban nem volt darabszám, erre rá is kérdeztek a bizottsági tagokkal, azonban választ nem kaptak.

FURCSA SZTORI, MÉG FURCSÁBB ÁRAKKAL

A fenti, különös esetet követően a képviselő elkezdte bekérni a különféle anyagokat, amelyek beszerzése nagyon küzdelmes volt, végül megkapta a vállalkozói szerződést, mellékletekkel plusz az ajtókat, ablakokat. “A számok már az első perctől kezdve furcsák voltak. A jegyzőkönyvben 84 db-ot fogadtunk el, ehhez képest csak 67 nyílászárót építettek be, az összeg viszont nem arányosan csökkent, magyarán a darabár jócskán megnövekedett” – magyarázta. További furcsaság, hogy annak dacára, hogy 7 pályázat futott be, rejtélyes módon csakis egy volt érvényes.

A képviselő néhány árat is említett példaként, amelyek finoman szólva is elég borsosnak tűnnek:

  • Erkély ajtó, egy Jósika utcai IKV ingatlanban: mivel nagy mennyiségű, 67 db-os rendelés történt, kedvezményt kaptak a listaárból, így a 610.000 Ft-os bruttó listaár helyett 521.000 Ft-ra jött ki a 900×2400-as, viszonylag kis méretű erkélyajtó összköltsége. A képviselő ezt követően bekért egy árajánlatot egy random nyílászárós cégtől, akik elsőre, alkudozás nélkül 134.000 Ft-ot mondtak a fent említett, kedvezményekkel csökkentett, 521.000 Ft-os ár helyett.
  • A Kemes utcában, egy nagyszoba ablak teljes beépítése “kedvezményesen” 563.484 Ft volt (listaáron 680.000 Ft lett volna), ez piaci árakon nagyjából 180.000 Ft – ra jött volna ki.
  • Az Öthalom utcában egy bejárati műanyag ajtó volt 628.444 Ft (listaáron 788.000), ezt 200-210.000 Ft-ból meg lehetett volna oldani.

DRÁGA VOLT, DE LEGALÁBB KATASZTROFÁLIS A MINŐSÉGE: MÁS SZÍNŰ A CSEMPE, KILÁTSZANAK AZ ÉLVÉDŐK, FERDE AZ EGÉSZ

Chovanecz Kata az állatorvosi ló esetéhez hasonlította a dolgot, nem elég, hogy 6-700.000 Ft-ba került egy-egy nyílászáró, a kivitelezés minősége is csapnivaló volt a képviselő szerint. “Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy valaki lássa: a pályázatban előírt első osztályú beépítés helyett katasztrofális minőségben történt meg a munka, látszik a beépítés után a vakolat hiányossága, más színű a csempe, kilátszanak az élvédők, ferde vagy hullámos az egész” – részletezte a szóban forgó IKV lakásoknál látottakat.

Apropó, fotókat is kaptunk, íme:

Mint mondta, egy műszaki ellenőr által leigazolt teljesítési igazolás alapján lett volna a kifizetés, ami valószínűleg meg is történt. Ennek kapcsán folyamatban van az adatkérés, de egy valami biztos, a fenti fotókon látható produkciókat elvileg valaki átvette első osztályú minőségben. A politikus szerint további furcsaság, hogy legalább három IKV-igazgatóságon (műszaki, jogi, pénzügyi) kellett volna keresztül futnia az elkészült munkának, ezt követően pedig egy önkormányzati kontrollon, de furcsa módon senkinek sem szúrt szemet sem a minőség, sem az, hogy 6-700 ezer forintból “sikerült” nyílászárót cserélni a cikkünkben említett piaci árak helyett. Chovanecz Kata szerint a fentiek mellett van még furcsaság bőven, ezekről az alábbi interjúnkban mesélt:

Az ügyben a másik két érintettet, a pályázatot nyerő szegedi vállalkozást és a jó öreg IKV-t is megkerestük, amint megszólalnak, jövünk a velük készített interjúval (és reményeink szerint a magyarázatokkal) is!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb