Közélet

Novák Katalin: a harmadik oltás felvétele senki számára nem kötelező és semmilyen jogi következményekkel nem jár, ha valaki nem veszi fel

A harmadik oltás felvétele senki számára nem kötelező és semmilyen jogi következményekkel nem jár, ha valaki nem veszi fel − jelentette ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs hétfői ülése után.

Mindenkinek azt javasolta, hogy mindenképp kérje ki a szakemberek véleményét, mielőtt felveszi az oltóanyagot. Elárulta, hogy ő élni fog a harmadik oltás lehetőségével, a típusáról előzőleg az orvosok véleményét kéri ki, és rájuk hagyatkozik. Novák Katalint előzőleg a kínai Sinopharm-vakcinával oltották.

A SZAKEMBEREK AZ OLTÁSKOMBINÁCIÓT JAVASOLJÁK

Korábban Merkely Béla elmondta, hogy a szakemberek az oltáskombinációkat preferálják, ami azt jelenti, hogy akit először vektorvakcinával, vagy elölt vírus alapú oltóanyaggal (Szputnyik V, AstraZeneca, Sinopharm) oltottak, harmadik oltásként mRNS-alapú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) vegyen fel. A Semmelweis Egyetem rektora kiemelte: aki vektorvakcinát kapott, nem kaphat harmadszor is abból. A szakember ezt azzal magyarázta, hogy ez a fajta vakcina egy nem kórokozó vírus, de azzal szemben a szervezet már ellenanyagot fog termelni, és nem engedi, hogy bevigye a vírusra jellemző fehérje adatait.

BÖLCSŐDE, DIABÉTESZ, FALUNAPOK ÉS SPORT – TÖBB DÖNTÉS IS SZÜLETETT MA

A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs hétfői ülésén egyébként több döntés is született. Novák Katalin elmondása szerint a bölcsődék esetében csökkenteni fogják az adminisztratív akadályokat, tehát a jövőben egyszerűbb és olcsóbb lesz bölcsődét működtetni. Az 1-es típusú diabétesszel élőknek augusztus 1-jétől szinte teljesen ingyenes lesz a legkorszerűbb, új generációs inzulinpumpa. A 18 év alattiak számára 98 százalékos, a 24 év felettiek számára 80 százalékos támogatás jár majd. Javasolják, hogy a kistelepülések anyagi támogatást kapjanak falunapok szervezésére, valamint hogy a jégkorong sportággal kapcsolatban is támogassák az akadémiai rendszer működését.

Forrás: Novák Katalin Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb