Közélet

Merkely Béla: a magas rizikófaktorú páciensek, illetve azok kérjék a harmadik oltást, akik attól félnek, hogy nem elég a védettségük

A magas rizikófaktorú páciensek, illetve azok kérjék a harmadik oltást, akik attól félnek, hogy nem elég a védettségük – mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A HARMADIK OLTÁS VESZÉLYTELEN, DE FIGYELNI KELL ARRA, KI MILYEN VAKCINÁT KAP

Kifejtette, a harmadik oltásnak nincs veszélye, de figyelni kell arra, hogy ki mit kap. Az mRNS vakcina után jöhet vektorvakcina (például az egy dóziusú Janssen), míg az AstraZenecát vagy Szputnyik V-t kapottaknak más típusú oltóanyagra van szükségük. “Akinek kétségei vannak, forduljon kezelőorvosához vagy háziorvosához, ő segít majd kiválasztani az oltást, amivel 110 százalékos biztonságban lesz”, közölte a rektor.

A VÉDETTSÉG EGY ÖSSZETETT KÉRDÉS

A szakember elmondta, a védettség egy összetett kérdés, melyből az antitestvizsgálat csak egy elem a négyből. A Semmelweis Egyetem egyébként a héten hozta nyilvánosságra az eredményeit a vakcinák hatékonyságáról, miután több mint ezer beoltott körében vizsgálta meg a koronavírus-ellenanyagszintet.

A SINOPHARM ERŐSEBB VÉDETTSÉGET ALAKÍT KI A 60 ÉVEN ALULIAKNÁL

Az is kiderült, hogy a Sinopharm erősebb védettséget alakít ki a 60 éven aluliaknál, de Merkely szerint nincs értelme kizárólag az antitestszámból kiindulni, az ugyanis csak a védettség egyik eleme. Éppen ezért az antitest szűréseknek nem is látja az értelmét.

Forrás: index.hu/24.hu/hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb