Közélet

Ultragyors lézerek fejlesztésén dolgozott közösen a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetem

Lézerek segítségével ultragyors fizikai folyamatokat vizsgáló, csaknem négy éves kutatási program zárult le a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemen – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. A közlemény szerint az alap- és alkalmazott kutatásokat egyaránt érintő projekt 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósulhatott meg.

A HÁROM LEGNAGYOBB VIDÉKI EGYETEM DOLGOZOTT A FEJLESZTÉSEN

A lézerek az elmúlt évtizedekben a mindennapi eszközök meghatározó részévé váltak, emellett elengedhetetlenek elemei a legmodernebb tér és időbeli vizsgálatára irányuló tudományos berendezéseknek is. A három legnagyobb vidéki egyetem jelentős kutatási potenciállal és nemzetközileg elismert eredményekkel rendelkezik az ultragyors lézerek kutatás-fejlesztése és alkalmazása terén, azonban szükség volt a kutatások továbbfejlesztésére, a szükséges erőforrások koncentrálására.

A PROJEKT SORÁN NAGY HANGSÚLYT FEKTETTEK A KUTATÓI UTÁNPÓTLÁS MEGTEREMTÉSÉRE

A programban résztvevő kutatók széles hullámhossz-tartományban – a THz-estől a röntgenig – dolgoztak egyedi paraméterekkel bíró impulzusok generálására alkalmas lézerek fejlesztésén és az ezen alapuló méréstechnika kidolgozásán. Három alprogramban – a fény és anyag kölcsönhatások, az anyagtudomány és az orvosbiológia területén – pedig a lézeres alkalmazások lehetőségeit vizsgálták. A projektben résztvevő egyetemek a hazai és nemzetközi együttműködésekben való részvétel mellett kiemelt hangsúlyt fektettek a kutatói utánpótlás megteremtésére, a hazai felsőfokú és a PhD-képzés színvonalának emelésén keresztül a szakterület “vonzásának”, súlyának növelésére is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb