Közélet

Napi összefoglaló: ítéletidővel köszöntött be a hétfő, senki számára nem lesz kötelező a harmadik oltás

Villámfényes és igen hangos volt az ébresztő az ország területén, ugyanis ítéletidővel indult a hétfő. Szeged és környéke egész jól megúszta, míg máshol elárasztotta a víz az utakat, telítette a csatornákat és ezzel igazi apokaliptikus helyzetet teremtett. Szó esett ma több fronton is a harmadik oltásról és arra is fény derült, hogy négy önjáró trolibuszt szerezne be Szeged, de nem maradtunk migránsok nélkül sem. Mutatjuk a nap legfontosabb híreit, meghoztuk a napi összefoglalót!

HÉTINDÍTÓ KORONAVÍRUS-ADATOK

A hétvégi összesített adatok szerint 139 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 864 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében 4 új esetet regisztráltak péntek és vasárnap között. A hétvégén összesen ketten hunytak el, így az elhunytak száma 30 017 fő. 

A HARMADIK OLTÁSNAK NINCS VESZÉLYE

A magas rizikófaktorú páciensek, illetve azok kérjék a harmadik oltást, akik attól félnek, hogy nem elég a védettségük. Merkely Béla szerint a harmadik oltásnak nincs veszélye, de figyelni kell arra, hogy ki mit kap. Az mRNS vakcina után jöhet vektorvakcina (például az egy dóziusú Janssen), míg az AstraZenecát vagy Szputnyik V-t kapottaknak más típusú oltóanyagra van szükségük.

NEM LESZ KÖTELEZŐ A HARMADIK OLTÁS

A harmadik oltás felvétele senki számára nem kötelező és semmilyen jogi következményekkel nem jár, ha valaki nem veszi fel − jelentette ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs hétfői ülése után.

ÍTÉLETIDŐVEL KÖSZÖNTÖTT BE A HÉTFŐ

Dél felől egyre nagyobb területre érkeztek meg vasárnap délután, majd éjjel a zivatarok, ezért a fél országban igen hangos lett az ébresztő. Elárasztotta a víz az utakat, a csatornák nem mindenhol bírták elnyelni a hirtelen jött csapadékot. Budapest elúszott és még az aggteleki barlangot is elárasztotta a víz, mindeközben Szeged egy kis éjszakai villámlással és némi esővel megúszta.

ÚJ ÖNJÁRÓ TROLIBUSZOK JÖHETNEK SZEGEDRE

Négy önjáró trolibuszt szerezne be Szeged a Zöld Busz Program keretében, mely május 31-én zárult első pályázati eljárásában összesen 11 pályázó, illetve konzorcium nyújtott be finanszírozási kérelmet lokálisan nullemissziós autóbuszok (akkumulátoros villanybuszok és önjáró trolibuszok) beszerzésére, valamint a szükséges töltőinfrastruktúra kiépítésére.

21 MIGRÁNS ÉS EGY EMBERCSEMPÉSZ A MAI NAPRA

Embercsempészés gyanúja miatt indult eljárás egy szerb állampolgár ellen Csongrád-Csanád megyében. A férfi 21 migránst szállított egy kisteherautóban, Üllésen kapták el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb