Közélet

Szeged felé hömpölyög a hulladék a Tiszán (frissítve)

Masszív mennyiségű hulladék, főként műanyag üdítőspalackok úsznak Szeged felé a Maros és a Tisza torkolatánál – tudtuk meg Csaba nevű olvasónktól, aki kedd kora este készítette a cikkben lévő fotókat. Egy másik olvasónk, Krisztián este 8 környékén már a Gergő Ligetnél látta a jelenséget, ő arra tippel, ismét Románia felől érkezhetett a szennyeződés.

“Műanyag flakonok, mindenütt, amíg a szem ellát” – írta üzenetében az olvasónk.

Nem túlzott:

Az ügyben megkerestük az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot is, amint megérkezik a válaszuk, frissíteni fogjuk cikkünket!

Hálás köszi a fotókat Csabának!

FRISSÍTVE: MEGSZÓLALT AZ ATIVIZIG

Az olvasói fotók kapcsán megérkezett az ATIVIZIG közleménye, melyet szó szerint idézünk:

A Tisza és a Maros folyók vízgyűjtőjén az elmúlt hónapban csapadékszegény időjárás volt a meghatározó, így olyan árhullámok, amelyek a folyó középvízi medrét meghaladták volna, nem alakultak ki.

A hidrológiai tekintetben most kisvizes időszak van, így a hullámtereken gondatlanul hátrahagyott hulladék nem kerülhetett a folyómederbe a kilépő víztömegek hatására.

Az ATIVIZIG két fő vízfolyásának vízgyűjtője jelentős részben külföldi területre esik. A Maros folyó Románia kezelésében áll, az onnan érkező hulladék feltételezhetően a felelőtlen emberi magatartás következménye. Magyarország a Maros vonatkozásában alvízi ország, így a folyó felső szakaszán lévő hulladék egy része elérheti hazánk területét is.

A vízügyi ágazat jelentős humán és anyagi erőforrásokat fordít vizeink megtisztítására, ezek jó állapotban tartására.

Az ATIVIZIG munkatársai folyamatosan tisztítják a hullámtereket, illetve nagyobb akciók keretén belül igyekeznek felszámolni a lakosság által illegálisan létrehozott hulladáklerakókat, melyekből egy-egy magasabb vízállás esetén kommunális hulladék kerülhet folyóvizeinkbe.

Itt említenénk meg a legutóbbi szemétgyűjtési akciót, melyben igazgatóságunk is jelentős szerepet vállalt, valamint a „Tisztítsuk meg Magyarországot Programot”, amelynek I.ütemében tavaly nagy mennyiségű illegálisan lerakott hulladék került felszámolásra.

Megkeresésük alapján a vízügyi igazgatóság szakemberei szerdán kora reggel helyszíni szemlét tartottak, melynek során megállapították, hogy a két folyószakaszon, a víz felületén úszó hulladék mennyisége elenyésző. (A szemlén készült ma reggeli fotókat mellékeljük). Sajnálatos módon, elszórtan kisebb mennyiségű pillepalack szinte folyamatosan megjelenik vizeinken.

A vízügyi igazgatóság ma reggeli szemléjén készült fotókon már sokkal jobb volt a helyzet, mint a tegnap délutáni, olvasói képeken:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb