Közélet

Napi összefoglaló: összeomló rendszer a határon, eltérő vélemények a harmadik oltásról és még az is lehet, hogy olimpia sem lesz

A harmadik oltás és a negyedik hullám körül mozgott a keddi nap Szegeden. Még Karikó Katalin is megszólalt a végére, Duda Ernő pedig egyenesen emelte a tétet, szerinte, még a negyedik oltás is kellhet. Mindezek mellett szóba került az is, hogy kötelezővé válhat az oltás a rendészeti szervek dolgozói, a közösségi közlekedésben dolgozók és az éttermi alkalmazottak számára is, de ugyancsak a koronavírus miatt már azt is rebesgetik, hogy az utolsó pillanatban lefújják a tokiói olimpiát. Mutatjuk a nap legfontosabb híreit, itt a napi összefoglaló.

KEDDI COVID-ADATOK

Az elmúlt 24 óra adatai alapján 25 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 889 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében 2 új esetet regisztráltak tegnapról mára. Elhunyt 2 beteg, így az elhunytak száma 30 019 fő.

KÖTELEZŐ LESZ AZ OLTÁS?

Az egészségügyben dolgozók számára már kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltások felvételét, viszont a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint az lenne a legjobb, ha ezen felül bizonyos területeken dolgozók számára kötelező lenne az oltás.

KARIKÓ KATALIN IS MEGSZÓLALT

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken jelentette be, hogy augusztus elsejétől lehetővé teszik a harmadik koronavírus elleni oltást. Ezt követően Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztere hétvégén arról beszélt, az orvosi szakirodalomban egyre több az olyan vélemény, hogy heterológ oltásnak kell történnie, vagyis aki mRNS-vakcinát kapott, az kapjon utána vektoralapút vagy elölt vírust tartalmazó védőoltást.

DUDA ERNŐ EMELTE A TÉTET

Akinek egyáltalán nem alakult ki védettség a szervezetében az első két oltás hatására, arra úgy kell tekinteni, mintha egy oltást sem kapott volna – mondta Duda Ernő virológus az ATV-nek. Szavai alapján tehát nemcsak a harmadik, de a negyedik oltásra is szükség lehet.


LEHET, HOGY OLIMPIA SEM LESZ

Az elmúlt 24 órában újabb kilenc, a játékokhoz köthető pozitív koronavírustesztet regisztráltak Tokióban, egyet az olimpiai faluban, így az érintettek száma 67-re nőtt. Muto Tosiro elmondta, folyamatosan figyelemmel követi a számokat és szükség esetén megbeszélést folytat a többi szervezővel.

ÖSSZEOMLOTT A RENDSZER A HATÁRON

Informatikai hiba okozott gondot az összes határátkelőn: se ki, se be állapot volt Magyarországon. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a police.hu oldalon tudatta, technikai okok – informatikai hiba – miatt nőtt a várakozási idő az összes határátkelőhelyen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb