Szegedi Arcok

“Bármelyik pillanatban vértanúk lehetnek és mégis többet mosolyognak, mint mi” – exkluzív Szeged365 interjú Dr. Fodor Réka nigériai missziós orvossal

Önzetlenség, szeretet, missziók, hatalmas munkamorál és még nagyobb hit – ha valaki kérdezné így jellemeznénk Dr. Fodor Rékát, akit mindenki csak Afrékának ismer a kis hazánkban. A missziós orvos hat éve utazik rendszeresen Afrikába, hogy az ott élők segítségére siessen, és bevallása szerint, hogy egy kicsit hittel fel is töltődjön. Legutóbb 2020 márciusában 2 hétre indult, majd hat hónapra kint ragadt Nigériában, ahol a magyar összefogásnak köszönhetően 150 millió forintnyi adományt gyűjtött össze. Rékát, az Afréka Alapítvány létrehozóját a Szegedi Dóm Látogatóközpontban csíptük szerda este, ahol hitéről és a missziós orvosi tapasztalatairól mesélt a Szeged365-nek.

NYOLC MISSZIÓ, CSODÁKKAL FŰSZEREZVE

“A misszió az hat éve kezdődött nálam. 12 évesen már egyébként tudtam, hogy missziós orvos leszek, csak időközben ezt elfelejtettem, mert jöttek a körülmények, család, egyebek. Albert Schweitzert olvastam akkor, és el tudtam képzelni, hogy engem erre hív a Jóisten, úgy, hogy még nem is voltam hívő. Nyolc orvosi misszión vagyok túl, ebből a tavalyi évben fél évet töltöttem Nigériában, hiszen ott rekedtem. De ez is a hit! Az utolsó járattal mentem ki két hétre, amit meghosszabbítottak kilencszer, ami azért nem volt olyan vicces akkor. Viszont, olyan sok csoda történt, tényleg azt tudom mondani, hogy a Jóistennek terve volt, mert egyrész a katolikus hírportáloknak, másrészt a magyar összefogásnak köszönhetően így 150 millió forintnyi adomány gyűlt össze úgy, hogy ha én itthon vagyok, akkor semmi” – mesélte történetét Réka, aki hozzátette, hogy minden egyes misszió után sokkal boldogabban tér haza és akármilyen hihetetlen, de hit terén bőven lenne mit tanulnunk az afrikaiaktól.

BÁRMELYIK PILLANATBAN VÉRTANÚK LEHETNEK, MÉGIS TÖBBET MOSOLYOGNAK, MINT MI

Dr. Fodor Rékát magáról Afrikáról és az ott szerzett tapasztalatairól is kifaggattuk. Kíváncsiak voltunk, hogy mégis milyen az élet ott, és hogyan tud segíteni egy missziós orvos? Afréka ezzel kapcsolatban elmondta, hogy össze sem lehet hasonlítani Magyarországgal, már csak a terület nagysága és az ott élők száma miatt is.

“Afrika hatalmas, nagyon heterogén. Én voltam Ugandában, Kongóban és Nigériában is, és mind a három ország teljesen más, és az is más, hogy milyen környezetben van az ember. Nigéria egy 200 milliós ország, az a város, ahol mi voltunk, Onitsha 8 milliós. Nagyon fontos ilyenkor, hogy mi katolikus környezetben vagyunk-e, vagy egyáltalán keresztény, vagy törzsi környezetben és hogy értik-e egyáltalán, hogy mi segíteni jöttünk. Mert az, hogy a fehér ember kint van, az nem feltétlenül jelent nekik jót. Nigéria ezen részében, itt délen, túlnyomó többségében keresztények élnek, de fönt északon, amit a híradásokból hallunk, hogy akár egy egész iskolát elrabolnak, vagy felrobbantanak, ezek a Boko Haram terrorszervezet szörnyűségei. Ez nem azt jelenti, hogy mi délen biztonságban vagyunk, de csak szórványosan rabolnak el egy-egy embert és mondjuk nem egy egész sulit. Ezekben a térségekben nem szervezünk luxus utazásokat, de mégis olyan boldogok az emberek, annyi hála és öröm van itt, amit mi csak azzal tudunk magyarázni, hogy a hitük ennyire magas, hisz 5 ezer fősek a misék, mindenki három órát táncol és énekel” – emelte ki Réka, aki hozzátette, hogy a látottak alapján ők tényleg megélik a hitüket, mert bármelyik pillanatban vértanúk lehetnek, és mégis többet mosolyognak, mint mi.

ORVOSI SEGÍTSÉG A MALÁRIA ÁRNYÉKÁBAN

Réka missziós orvosként fáradtságot nem ismerve vette fel a küzdelmet Afrikában a betegségek, és főleg a malária ellen. Elmondása szerint pénzre van a legnagyobb szükség, mert 300 millió ember kapja el évente Afrikában a maláriát, amiből egymillió meghal, pedig gyógyítható a betegség mindössze 10 dollárból a megfelelő ivóvíz mellett.

“Amikor 40 fokos lázunk van a 40 fokban, akkor nem árt, ha van tiszta vizünk és 10 dollárunk a kezelésre. Ez egy dráma, mert nincs társadalombiztosítás, hiszen nagyon kevés embernek van bejelentett munkahelye. Ha valaki kimegy a piacra és egész nap árul, majd hazamegy és megeteti az öt gyerekét, akkor ebből nem lehet adórendszert csinálni. Tehát, akinek nincs félretett pénze és beteg lesz, az belehal. Ez döbbenet, nem vagyok okos, nem tudok jobban gyógyítani mint egy ottani orvos, de nálam van 10 dollár. Tehát nekünk a legnagyobb erényünk az, hogy az emberek összeadják az adományt és mi tényleg megvizsgáljuk a beteget és a kezébe adjuk az ingyen terápiát. Mi oda tudunk adni olyan segítséget, amivel ők élni tudnak” – világosított fel bennünket a jelenlegi helyzetről a missziós orvos, aki azt is elárulta, hogy az alapítványuk ez mellett 121 gyereknek vállalta át a tanítási költségeket, hiszen a koronavírus-járvány miatt sokan kiestek az iskolából, mert nem tudják fizetni a tandíjat, de sok az olyan gyerek is, akik a Boko Haram terrorszervezet áldozatai lettek, és árván maradtak. Réka szerint a legjobb amit tehetnek az az, hogy adnak tudást, mert a nyomorból nem lát más kiutat, mint az iskolát.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Vortex Rifle Scopes
'Fel a tetejéhez' gomb