Kikapcs

Két nap és megtelik szivárvánnyal a főváros: szombaton tartják meg a Pride Felvonulást Budapesten

Két nap, és itt a 26. Budapest Pride Felvonulás. A szervezők már a pontos útvonalat és a hivatalos programot is közzétették. Az idei év egyébként már a harmadik alkalom, hogy egy hónapos fesztivált tartottak – ennek a záróakkordja lesz a felvonulás.

Mint írják, 24-én, szombaton, 14.00 órakor veszi kezdetét a 26. Budapest Pride zárónapja, mégpedig a Madách téren. A programok 15.00 órakor indulnak beszédekkel, zenével, majd megkezdődik a Pride felvonulás. Beszédet mond majd Csikós Ádám, a Budapest Pride szervezője, és Terry Reintke, az Európai Parlament LMBTI Frakcióközi Csoportjának társelnöke.

RAINBOW PARTY HAJNALIG

A beszédeket követően teljes gázzal megindulnak a résztvevők. A menet érinti majd az Astoriát, a Kálvin teret, a Fővám teret, átszeli a Dunát a Szabadság hídon, a Szent Gellért rakpartra fordul, majd a Döbrentei téren át megérkezik a Tabánba. A menet a Fővám térnél érinti majd azt az óriási szívet is, amit az Amnesty International Magyarország a Háttér Társasággal közösen állított ki korábban a Kossuth téren. A zenei stafétát a Tabánban DJ Laszlo Lacika átadja a Bianca Lujza DJ duónak, akik a civil faluban zenélnek. Végezetül, a felvonulás nem lenne teljes a Rainbow Party nélkül, ami a Budapest Parkban vár mindenkit, 22.00 órától másnap hajnalig.

PRIDE VIDÉKEN? MOSTANTÓL IGEN!

A nagy budapesti esemény mellett az idei évben először egy kicsit vidékre is kiköltözik a Pride. Pécs az első magyar vidéki város, ahol lezt megszervezik, a felvonulásra pedig szeptember 18-án fog sor kerülni. A Diverse Youth Network már tavaly is tervezte az esemény megtartását, de akkor a járványhelyzet közbeszólt. A téma azért is izgalmas, mert a 2020-as pécsi esemény hírével párhuzamosan a szervezők tavaly online kérdőívet indítottak a szegedi LMBTQ-közösség Pride-igényeiről, belengetve egy szegedi parádé eshetőségét.

MELEG HÁZASSÁGKÖTÉSEK SZEGEDEN

“Szabad a házasság Szegeden” címmel szimbolikus melegházasságkötéseket tartott a Soros György féle Amnesty International, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és a Budapest Pride szervezői csapata a Széchenyi téren, a városháza előtti szökőkútnál. Mint írják, a 26. Budapest Pride Fesztivál programsorozatának részeként megrendezett program résztvevőinek lehetősége volt – jelképes értelemben véve – az oltár elé járulni és (meleg)házassági esküt tenni.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: find
'Fel a tetejéhez' gomb