- Hirdetés -
- Hirdetés -
Közélet

Öröm és boldogság Szegeden: több mint hatezer hallgatót vettek fel az SZTE különböző szakjaira

- Hirdetés -

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az idei általános felvételi eljárásban 6051 hallgatót vett fel, 147-tel többet a tavalyinál – tájékoztatta az egyetem pénteken az MTI-t.

- Hirdetés -

IDÉN TÖBB MINT 8000 ÚJ DIÁK KEZDHETI MEG TANULMÁNYAIT AZ SZTE -N

A pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárása után idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n – írták. Alapszakon 198-cal, mesterképzésen 23-mal nőtt a felvettek száma a tavalyihoz képest. Alapszakon 3874-en, mesterszakon 879-en, osztatlan képzésben 953-an, felsőoktatási szakképzésen pedig 345-en kezdik meg tanulmányaikat. Közülük állami ösztöndíjas képzésen 5098, önköltséges finanszírozási formában 953 új hallgató tanul majd.

AZ SZTE HAT KARA TUDTA NÖVELNI ELSŐS HALLGATÓINAK SZÁMÁT

A 2021-es központi felvételi eljárás során hat kar tudta növelni elsős hallgatóinak számát: az állam- és jogtudományi, a mérnöki, az egészségtudományi és szociális képzési, a Juhász Gyula pedagógusképző, a természettudományi és informatikai, valamint a mezőgazdasági kar. A korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy nem a nappali tagozatos hallgatók létszáma nőtt, hanem a levelezőre (1242) és távoktatásra (59) felvett diákok száma. A tavalyihoz képest 224-gyel többen kezdik meg ilyen képzési formában tanulmányaikat.

A LEGMAGASABB PONTSZÁMOK A TANÁRSZAKOKON ALAKULTAK KI

A legmagasabb pontszámok a felvételi eljárás sajátosságai miatt ismét a tanárszakokon alakultak ki. Az angol-német nyelv és kultúra tanári szakra 472 pont kellett. Magyartanári, spanyol nyelv és kultúra tanári szakra 469 pontra volt szükség. Jogász szakra 433 pont kellett; de 401 pontot kellett összeszedni a turizmus-vendéglátás szakhoz is.

SZÁMOS ÚJ SZAK IS INDUL ŐSZTŐL

Az SZTE a munkaerőpiaci igényekhez igazodva számos új szakot indított – jelezték. Ilyen az alkotóművészet és muzikológia (zeneelmélet), a design- és művészetmenedzsment képzés, emellett megújította a gyógypedagógia és a közösségszervezés képzéseit. Az egyetem START ösztöndíjprogramjára 1416-an jelentkeztek, a pályázatokat augusztusban bírálják el – közölték.

Forrás: MTI

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb