Közélet

A küszöbön lehet a Pfizer deltaellenes oltása: a cél, hogy már az indiai variáns ellen is szinte teljes védettséget biztosítson

A hagyományos molekuláris biológiai eljárások mellett a mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével készül az új Pfizer vakcina: az új variánsokat jellemző nukleotid-sorrendek hatalmas adatbázisokba kerülnek, ezeket használják. Az mRNS-technológia pedig lehetőséget ad a nagyon gyors fejlesztésre – mondta Falus András immunológus az ATV-nek.

Az immunológus továbbá arról is beszélt, hogy a továbbfejlesztett szer hamarosan elkészülhet, de pontos határidőt még nem tudott ezzel kapcsolatban mondani, szerinte, akár már ősszel elérhető lehet. A témában Lisziewicz Julianna immunológus kifejtette, a mostani mRNS-vakcinák is nagyon jó hatásfokkal működnek a delta ellen, ezt akarják még tovább fejleszteni.

NEM KELL MINDENKINEK A HARMADIK OLTÁS

Falus András beszélt még arról is, hogy kiemelten fontos lenne az eddig be nem oltottak mihamarabbi immunizálása, és véleménye szerint nem kell mindenkinek harmadik oltás (például úgy tűnik, hogy egy évig védettek a Pfizer és Moderna vakcinát felvett emberek), ám a Sinopharm vakcinát kapott 60 év felettieknek ő adna harmadik adagot. Figyelmeztetett, hogy Franciaország, Portugália, Horvátország és Görögország is erőteljesen növekvő esetszámokat jelent.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb