Kikapcs

Péntektől érdemes lesz az eget sasolni Szegeden: indul a hullócsillagszezon, egy hónapon belül három törmelékfelhőn is áthaladunk

Az irdatlan hőség mellé azért némi vígasztalás is jár, vagyis indul a hullócsillagszezon, egy hónapon belül három meteorrajt keltő törmelékfelhőn is áthaladunk – harangozta be az Időkép.

Mint írják, a 169P/NEAT üstökös törmelékéből származó Alfa Capricornidák és a 96P/Machholz üstököshöz kapcsolódó Déli Delta Aquaridák maximuma egyaránt péntek éjjelre esik. Az augusztus 13-i maximummal rendelkező, ám már jelenleg is aktív Perseidák idején a 109P/Swift-Tuttle üstökös törmelékfelhőjén halad át bolygónk.

A PERSEIDÁK TETŐZÉSE ALATT ÓRÁNKKÉNT AKÁR SZÁZ HULLÓCSILLAGOT IS LÁTHATUNK

Az Alfa Capriconidák kimondottan lassú és fényes meteorokat eredményeznek, ám szerencsés esetben is egész éjjel mindössze három-négy tagot figyelhetünk meg. A Delta Aquaridák viszont óránként szolgálhatnak három-négy hullócsillaggal, amelyek közepes sebességű, horizonthoz közeli tűzgömbként szelik át az eget. A Perseidák augusztusi tetőzése alatt – szerencsés időjárási körülmények között – óránként akár száz tűzgömb is elsuhanhat a fejünk felett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb