Sport

Puszta kézzel fogják egymást ütni a szegedi bunyósok, úgy, mint az ókori görögök: megvan a gála helyszíne és dátuma (18+)

Megvan még történelemóráról az ókori görög boksz? A Kr. e. 8. században még viszonylag finoman művelték a sportágat, puha bőrbe csavarva az öklüket, aztán, az évszázadok során bedurvultak és végül fémmel nehezített nehéz bőrt használtak az ellenfél arcszerkezetének átalakítására. A szegedi Sárközi Robiék által szervezett Punishment Fighting Championship (már a nevéből is lehet sejteni, hogy nem egy sakkszimultánról van szó, pedig az is kemény tud lenni) azért ennyire durva nem lesz, de egy valami biztos: augusztus 15-én bizony nem fognak kesztyűt használni.

SZEGEDIEK SZERVEZIK MAGYARORSZÁG ELSŐ PUSZTAKEZES BUNYÓ-PROMÓCIÓJÁT

A többszörös Európa-bajnok szegedi MMA legenda, egyben a Szeged 365 UFC kibeszélő rovatának házigazdája, Sárközi Robi másfél hónapja pont nálunk jelentette be: felpattannak a nemzetközi hype-vonatra és elindítják Magyarország első pusztakezes küzdősport promócióját.

A szabályrendszer a mostanra mocsok népszerű, amerikai BKFC (Bare Knuckle Fighting Championship) nevű szervezetéhez hasonló: profi bunyósok kesztyű nélküli állóharcban mérik össze a tudásukat, ütni lehet, rúgni nem, gyakorlatilag olyan, mint egy ökölvívó-meccs, ahol nincsenek kesztyűk és minimálisan – akárcsak a thai bokszban – lehet akaszkodni. Robi szerint a műfaj hamarosan itthon is nagyot fog durranni, legalább akkora sláger lehet belőle, mint a 2000-es évek elején a K-1 vagy az utóbbi 10 évben az MMA volt.

ÖKÖLVÍVÁS, KESZTYŰK NÉLKÜL? MI MARAD A SRÁCOK ARCÁBÓL?

Robi szerint viszonylag sok minden. Mint a szegedi MMA tréner-promóter magyarázta, míg az ökölvívásban 12 meneten keresztül is püfölik egymást a felek, itt jóval kevesebb pofont kapnak, hiszen a kesztyű hiánya miatt…

  • aki üt, annak pár sikeres találat után megfájdul az ökle, ergo egy idő után már nem fog tudni tiszta erőből támadni,
  • aki pedig kapja, hamarabb és gyorsabban szenved(het) KO vereséget, így gyorsabban véget is ér a találkozó.

“Míg az ökölvívásban néha egészen tragikus balesetek is előfordulnak, az amerikai BKFC eddigi történetében alig történt súlyosabb sérülés” – mondta Sárközi Robi, aki szervezőtársaival együtt természetesen profi orvosi felügyeletet fog biztosítani az első hazai gála versenyzői számára.

HELYSZÍN ÉS DÁTUM, AZ ELŐBBI EGYELŐRE MÉG NEM SZEGEDEN

Apropó, a gála.

Íme a dátum és az időpont, szegedi szervezésben, a fight cad-on szegedi arcokkal (is), egyelőre viszont sajnos nem Szegeden (bár ha minden jól megy, hamarosan erre is sor kerülhet):

  • 2021. augusztus 15.,
  • Ikrény (Győr mellett), wakeboad pálya, Cutler Beach.

Bár az első minigála helyszíne – szponzorációs okokból – távol esik a Napfény Városától, a főszervező megígérte, hogy a Sárközi MMA Team létező összes közösségimédia-felületén be fognak számolni róla videós közvetítés formájában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb