Közélet

Egyszerűen ellenőrizhető kémkednek-e utánunk a mobilunkon

Amennyiben nem egy wi-fi nélküli barlangban élsz, tuti hallottál már a Pegasus-botrányról. Most abban nyújtunk segítséget, hogyan tudod ellenőrizni, hogy lehallgatnak-e.

A magánszféra mindenkinek kijár. Ezzel szemben a Pegasus kémprogram pont azt az eszközt teszi sebezhetővé, amit sokszor még a mosdóba is magukkal visznek az emberek, hogy ne unatkozzanak egy-egy nagyobb dolog közben. Az Amnesty Internationalnek köszönhetően viszont elkészült egy progi, amivel a hétköznapi halandók is könnyen ellenőrizhetik fertőzött-e a telefonjuk.

DE ÉN NEM ÉRTEK A TECH KÜTYÖKHÖZ, AKKOR MOST MI VAN?

Nem kell megijedni. Rém egyszerű a történet. Androidon és iPhone-on is működik az ellenőrző program. A kiadott használati utastásokat lépésről lépésre követve meg is kapjuk az eredményt, hogy van a készülékünkön olyan program, ami akaratunkon kvül juttat el másoknak infókat rólunk. Andoridosok innen, iPhone-osok innen tölthetik le az útmutatókat.

A BOTRÁNY KÖZÉRTHETŐ ÖSSZEFOGLALÓJÁT ALÁBB OLVASHATJÁTOK

Azt azért jó tudni, hogy a magyar kormány szerint országunk még mindig jogállam, így nálunk illegális lehallgatás, megfigyelés szóba sem jöhet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb