Mindenmás

Idén több lett a 60 ezer forint alatti albérletek száma Szegeden

Budapesten 1,8 százalékkal, országos szinten 1,6 százalékkal, Szegeden pedig 7 százalékkal emelkedett azon albérletek száma, amik 60 ezer forint alatt vannak júniusban az előző hónaphoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com kedden közzétett lakbérindexéből.

Az ingatlan.com közölte, a járvány miatti bizonytalanság csökkenésével, az éledező gazdasággal és az élénkülő kereslettel magyarázható, hogy az országos albérletpiacon egy hónap alatt feljebb kúsztak az árak.

A TAVALYI ÉVHEZ KÉPEST MÉG MINDIG OLCSÓBBAK A LAKÁSOK

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, hogy bár idén júniusban a 2015-ös szinthez képest 34 százalékkal voltak magasabban az átlagos bérleti díjak, ez elmarad a 2019-es értékektől, amelyek 40-45 százalékkal haladták meg a 2015-ös bázist.

A szakember arra is rámutatott, hogy új tendencia figyelhető meg a legfrissebb, júliusi kínálati adatokból a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után felélénkülő albérletpiacon. A korábbinál ugyanis nagyobb arányt képviselnek a budapesti piacon a viszonylag olcsónak mondható, 100 ezer forint alatti bérleti díjért kínált lakások. Balogh László úgy vélte ebben szerepet játszik, hogy sok tulajdonos a járvány miatti kedvezőtlen piaci helyzetben inkább biztosra szeretne menni, és árengedménnyel szeretne mielőbb bérlőt találni.

AZ EGYETEMI VÁROSOKBAN VISZONYLAG BARÁTSÁGOSAK AZ ÁRAK

A nagyobb egyetemvárosokban az alacsonyabb árkategóriába a 60 ezer forint alatti havi bérleti díjjal kínált lakások tartoznak. Ezeknek az aránya Debrecenben a tavaly júliusi 4,9 százalékról 3,1 százalékra csökkent, ugyanakkor Győrben 5 százalékról 6 százalék fölé nőtt, Szegeden meghaladta a 7 százalékot a tavalyi 5,5 százalék után.

TAVALY HAVI 200 EZER FORINTOS ALBÉRLETEKRE IS VOLT PÉLDA

Akkor is a ponthatárok kihirdetése után indult be igazán az élet az albérlet piacon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb