Mindenmás

A jövőbe lép a szegedi tömegközlekedés

Megszületett a döntés a Zöld busz program első, elektromos meghajtású buszok beszerzésére és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére benyújtott pályázatairól, így hamarosan az eddigi legnagyobb elektromos autóbusz-beszerzés valósulhat meg Magyarországon – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A minisztérium pénteki közleménye szerint ezzel új korszak nyílik a zöld közlekedésben, hiszen több nagyváros, köztük Szeged buszállományának összetétele alakul át. A városi buszflották megújítása a klíma- és természetvédelmi célok elérése mellett a szolgáltatási színvonal növelésével és a légszennyezés nagyarányú mérséklésével a városi életminőség javításához is hozzájárul.

8 ELEKTROMOS BUSZ ÉS 4 ÖNJÁRÓ TROLI ÉRKEZHET SZEGEDRE

A kedvezményezett városok és közszolgáltatók részére a támogatási szerződések megkötése és a támogatási összegek kifizetése augusztusban megkezdődik, így 123 elektromos autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése történhet meg a közeljövőben. Ez utóbbiakat kapja meg Szeged, illetve még 8 elektromos buszt. Emellett hamarosan új pályázat nyílik, amely a Zöld busz program még több városra való kiterjesztésére biztosít lehetőséget – zárja közleményét az ITM.

TÖBB, MINT 18 MILLIÁRD FORINT A PÁLYÁZAT KERETÖSSZEGE

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a benyújtott pályázatok igénye jelentősen meghaladta az eredetileg tervezett 4,2 milliárd forintos keretösszeget, így a Zöld busz program projektirányító bizottság az elérhető támogatás növeléséről döntött és jóváhagyta a beérkezett, összesen 18,37 milliárd forintnyi igényt – emelte ki az államtitkár.

A KÖRNYEZETKÍMÉLŐ KÉNYELMES UTAZÁSÉ A JÖVŐ

Jövőre már ilyen buszokon utazhatnak a szegediek. Városunkban egyébként az SZKT összes járműve alapvetően elektromos.

A borítókép illusztráció / Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb