Kikapcs

Whoopi Goldberg imádná: telt házzal tért vissza az Apáca show a Dóm térre

Apáca show-n jártunk és imádtuk: grandiózus látványelemek, fülbemászó disco – és gospel-dallamok, parádés szereposztás jellemezte a Szegedi Szabadtéri Játékok közönségkedvencét, amely 2018. után péntek este tért vissza a Dóm térre. Legszívesebben Szegedre ráncigálnánk Whoopi Goldberg-et, hogy megnézhesse, annyira egyben volt.

MOZIVÁSZONRÓL A SZÍNPADRA

Az Apáca show először volt mozifilm, utólag lett színpadi produkció. A Touchstone Pictures 1992-ben bemutatott, Whoopi Goldberg főszereplésével készült klasszikusa örökre bevéste magát 10-ből 9 szegedi filmkedvelő tudatába, a belőle készült musicalt 2009. május 7-én a London Palladiumban mutatták be, 2011-ben pedig a Broadway is műsorára tűzte.

A darabot első ízben 2018-ban mutatták be Magyarországon, természetesen a szegedi Dóm téren, ahol a közönség rajongásig megszerette.

SÁRI ÉVI MÁR FÉNYÉVEKRE VAN A SPLASH-TŐL, FEKE PÁL EGY ZSENI

Röviden: nagy, még nagyobb és még annál is nagyobb. A Szente Vajk rendezte Apáca show minden porcikájából süt a grandiózus jelleg és a totális bulihangulat. Nagyon rendben van a látvány, a koreográfia és a non-stop pörgő gospel, az már biztos, hogy a zeneszerző Alan Menken nem a Cserkón vette a 8 darab Oscar díját plusz Túri Lajos Péter koreográfiája is véprofi. A Rákay Tamás tervezte díszletek közül a félbe vágott diszkógömb három évvel a hazai bemutató után is jó gag, szétnyitva hol templom, hol kocsma, tiszta Tibi Atya (bocs), becsukva pedig masszívan hozza a 70-es évek diszkókultuszát.

A szereplők közül nálam Sári Évi és Feke Pál vitte a hátán a show-t:

  • Brilliáns a félszeg, balfék de meleg szívű Eddie Souther nyomozót alakító Feke Pál, aki mind színészként, mind énekesként zseniálisan működött. A 40 éves, Junior Príma és Artisjus díjas magyar színész-énekes-producer egy őstehetség, erre tegnap este ismét ráerősített.
  • Sári Évi is bebizonyította, hogy fényévekre van már a Splash együttestől és a Playboy-ban történő cicivillantástól (bár az utóbbi kettő is parádésan ment neki). A szőke ciklon a lelkét kiénekelte, lángolt alatta a színpad, nagyon durván benne volt a boogie.
  • Curtis Jackson gengszterfőnök szerepében viszont semmi extrát nem hozott Alföldi Róbert, megcsinálta a kötelezőt, profi volt (mint mindig), de egy kicsit “toljuk le rutinból” érzése volt az embernek.

Hogy valami negatívat is írjak az ömlengésem mellett: nekem a darab humor-faktora – leszámítva a Steve Breeze – Szellő István híradós gag-et – nem igazán működött, de nyilván bennem van a hiba, a több évadnyi South Park fertőzés és a Tibi Atya mémek okozta agyi pusztítás miatt a “vicces szavakkal helyettesítjük a Mi Atyánkot” jellegű klasszikus poénok már nem ugorják át a lécet. Lehet, hogy a világ és az ingerküszöb változott, de az is lehet, hogy én vagyok elcseszve. A rengeteg becsempészett poén egy valamire biztos, hogy jó volt: az egész darab önfeledt, pozitív hangulatot áraszt.

FELEJTSD EL A MÉLYFILOZÓFIÁT, IDE MOST SZÓRAKOZNI JÖTTÉL

Az Apáca show nyilván nem a világmegváltó gondolatokról szól, hanem az önfeledt szórakozásról, az utóbbit tökéletesen hozza is.

A nevében is ott van a szó: show.

Szóval, ha valaki mélyfilozófiát keres benne, alaposan arcra fog esni a Dóm előtti térköveken. A sztori ugyanaz, mint a Whoopi Goldberg filmben, semmi több: egy felfelé kapaszkodó énekesnő (Sári Évi) pechjére meglátja, ahogy maffiafőnök pasija (Alföldi Róbert) lelő egy embert, ezért az apácák között bújik el, ahol:

  • mocsok nehezen és persze elég viccesen illeszkedik be,
  • de legalább megtanítja énekelni a templomi kórust. 

Összességében, zenés-táncos szuperprodukcióként nagyon működik az Apácashow, főleg, ha tényleg show-t szeretnél látni. Egy újabb olyan élmény volt, amelynek a végén, a Szegedi Szabadtéri Játékokról hazafelé szívesen a homlokomra tetováltattam volna, hogy “hé, nézzétek csak, szegedi vagyok”!

SZEGED 365 FOTÓRIPORT, A CSÜTÖRTÖK ESTI FŐPRÓBÁRÓL

Grandiózus darabhoz brutál mennyiségű Szeged 365 fotó dukál, íme Nyitrai Szilárd kollégánk fotói a csütörtök esti főpróbáról:

Fotók: Nyitrai Szilárd, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb