Szegedi Arcok

Egy szegedi tanárnő lehet az első magyar női űrhajós? Gáspár Márta városunkból jelentkezett az Európai Űrügynökség felhívására

Egy szegedi panelház tizedik emeletén élő angoltanárnő lehet az első magyar női űrhajós. Gáspár Márta kislánykori álma, hogy asztronauta legyen. A 41 éves tanárnő az Európai Űrügynökség felhívására jelentkezett főállású, úgynevezett karrierasztronautának – írja a Blikk, akinek a szegedi tanárnő mesélt álmairó és arról, hogy már óvodás kora óta készül az űrbe.

“Elsőként Neil Armstrong lépett a Holdra, másodikként a társa, Buzz Aldrin. Amikor megkérdezték Aldrintól, hogy milyen érzés volt, ennyit válaszolt: Isten verandáján sétáltunk. Bárcsak én is megélhetném ezt! Óvodáskorom óta készülők az űrbe. Előbb felsoroltam a Naprendszer bolygóit, mint a számokat egytől tízig. Én nem babákkal játszottam, hanem a mágnestáblámmal, amire a bolygókat helyeztem el a Naptól megfelelő távolságban. Az egyetemen anglisztika és hungarológia szakon végeztem, de felvettem a csillagászat tantárgyat is, le is vizsgáztam belőle” – mesélte Márta, aki tudja, hogy a kiképzés embertelenül kemény, de rendszeresen edz, nem retten meg a fizikai kihívásoktól, valamint nincs semmiféle fóbiája. A férje pedig mindenben támogatja.

BÍZIK ABBAN, HOGY SIKERÜL BEKERÜLNI A KIVÁLASZTOTTAK KÖZÉ

“Sorsszerűnek tartottam a hírt, hogy Magyarországról is lehet űrhajósnak jelentkezni. Bízom benne, hogy sikerül bekerülnöm a kiválasztottak közé. Világéletemben lenyűgözött a Hold és a csillagok látványa. Esténként gyakran felmegyek a toronyházunk tetejére, ahol gyönyörködöm az égboltban” – tette hozzá a szegedi tanárnő, majd azt is elárulta, hogy bár nem érzi hiányosnak az életét, ezzel a programmal végre beteljesítheti a sorsát: “úgy érzem, semmilyen fájdalom, megpróbáltatás nem rettent el, hogy űrhajós legyek. Ha bekerülök a kiképzési programba, örömmel valósítom meg életem álmát.”

140 MAGYAR A LISTÁN

Az Európai Űrügynökség (ESA) Magyari Gábort kérte fel, legyen ő is tagja a magyar űrhajósokat felkészítő csapatnak. “Hazánkból 140-en jelentkeztek az ESA űrhajósképzési programjára, negyven százalékuk nő” – árulta el a Blikknek Magyari Gábor pilóta oktató, aki boldog, hogy segítheti a leendő magyar asztronauták felkészülését.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb