Sport

Ezt is behúztuk: Lőrincz Tamás életében először olimpiai bajnok lett

A kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában Lőrincz Tamás az olimpiai döntőben óriási csatában 2:1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot, ezzel életében először olimpiai bajnok lett.

Lőrincz Tamás úgy készülhetett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammosok súlycsoportjának olimpiai döntőjére, hogy nem sokkal korábban testvére is kiharcolta a finálét a 87 kilósok között. A győztes elődöntő után így beszélt bátyja soron következő meccséről: “Tomi tegnapi elődöntőjét mindenkinek látnia kell, a szív harca volt a szőnyegen. Két olyan ember találkozott, akik topon vannak technikában és erőben is. Itt csak az számított, hogy kinek nagyobb a szíve,és Tominak hihetetlen volt az akarása, hogy mennyire meg akarja nyerni az olimpiát, hiszen csak ez hiányzik neki. Ez számomra is inspiráló volt, azt láttam, hogy ha így tud küzdeni, akkor nekem is kutyakötelességem ugyanígy, hűnek kell lennem a nevemhez.” Valóban, Lőrincz Tamás mindent megnyert, amit lehet, kivéve az olimpiai aranyat. 2012-ben Londonban arra is volt esélye, de a döntőben vereséget szenvedett, így ezüstérmet szerzett.

SZŐKE ALEX ÖTÖDIK LETT

Szőke Alex elveszítette bronzmérkőzését, így az ötödik helyen végzett a kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpia keddi versenynapján. Az ESMTK 21 éves sportolója remek teljesítménnyel verekedte el magát a helyosztóig. Hétfőn előbb a cseh Artur Omarovot verte magabiztosan, majd a negyeddöntőben jól küzdött, de 6-2-re kikapott a kategória jelenlegi legjobbjának számító Musza Jevlojevtől. Mivel az orosz a papírformának megfelelően bejutott a fináléba, Szőke kedd reggel a vigaszágon próbálkozhatott, s ott egy tíz másodperccel a vége előtt bemutatott gyönyörű dobással nyert a georgiai Giorgij Melia ellen. A helyosztón a lengyel Tadeusz Michalik várt rá, aki óriási meglepetésre jutott el idáig, s akinél az utánpótlásban sikert sikerre halmozó Szőke esélyesebbnek tűnt.

NEM VÁRT FORDULAT

A mérkőzés aztán nem várt meglepetést tartogatott, ugyanis a szokásosnak nevezhető, másfél perces álló tusakodás után Michelik felülről nagyszerűen fogta össze a parterhelyzetbe küldött (0-1) magyart, sikerült a bal kezét a testéhez fognia, onnan pedig háromszor is pörgetett (0-7). Ekkor felállították a feleket, a meccs azonban véget ért, mivel a magyar védekezését szabálytalannak ítélték, s két pontért megintették (0-9), ami technikai tusgyőzelmet ért Michalik számára. Sike András szövetségi kapitány még kikérte ugyan a videózást, ám az ítélet maradt, így pedig szertefoszlottak Szőke tokiói érmes álmai. A junior Európa-bajnok, valamint kadet világ- és Európa-bajnok Szőke első olimpiáján pontszerző helyen zárt, ami az eddigi legjobb eredménye a felnőttek között.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb