Kikapcs

Színházélmény a hosszú hétvégére: jön az István, a király és a Hruscsov pincére voltam a Tisza Teátrumon

Augusztus 20-án, a nemzeti ünnep tiszteletére 21:30-as kezdettel a Tisza Teátrumon vetítik az István, a király című magyar filmklasszikust – osztotta meg a Szeged365-tel a szuper hírt a Tisza Teátrum, majd azt is elárulták, hogy 21-én sem maradunk remek program nélkül: jön a Babits Mihály Színház Hruscsov pincére voltam című előadás is.

Az István, a királyt tehát 20-án este fél 10-kor tekintheti meg a közönség. A rockopera főhősei az első magyar király, István, aki az országot a keresztény Európába integrálta, és a törzsi-nemzetségi kötelékekhez ragaszkodó, az ősi tradíciókat őrző-védelmező Koppány. Az országba Gizellával érkezett lovagokat és papokat Asztrik apát vezeti István és a kereszténység pártján, Laborc és Torda táltos pedig Koppány mellett sorakozik fel a békétlen magyar főurakkal együtt. Géza halála után Koppány ősi szokás szerint feleségül kéreti Saroltot és át akarja venni Géza örökét. Véres összeütközésre kerül sor, amelyben István seregei győznek. Bár Réka, Koppány kereszténnyé lett leánya méltón el akarja temettetni apját, Sarolt ragaszkodik az elrettentő példastatuáláshoz, így Koppányt felnégyelik. István magányosan vívódik a rá váró feladatok súlya alatt, de vállalja sorsát. Az 1000. év decemberének 25. napján királlyá koronázzák.

21-ÉN A HRUSCSOV PINCÉRE VOLTAM CÍMŰ ELŐADÁSSAL KEDVESKEDNEK

Augusztus 21-én, 20:00-kor két év kihagyás után újra Szegeden a Babits Mihály Színház Hruscsov pincére voltam című előadása, a Hrabal Őfelsége pincére voltam c. klasszikusának elképzelt folytatása. Itt 1969-ben járunk egy prágai étteremben, amit mindig a történelem keresztel át. Itt dolgozik Marcella, a pincérnő, aki egy kis nemzet nevében emlékezik a boldog békebeli időkre, és közben írókról, császárokról és párttitkárokról mesél.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb