Közélet

Elkezdődött az oltás a szegedi iskolákban

Elkezdődött a 12 éven felüli diákok oltása a szegedi iskolákban, a koronavírus-vakcinát augusztus 30-én és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án adják be iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az oltás Pfizer-vakcinával történik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján a hétvégéig közel 48 ezer 12 év feletti általános és középiskolás gyermeket regisztráltak a szülők a tanévkezdésre szervezett iskolai oltásokra. Mint közleményükben írják, a 12 év feletti korosztály számára folyamatosan nyitott az internetes regisztráció és időpontfoglalás lehetősége, amelyen keresztül eddig 205 ezer diákot regisztráltak oltásra és 171 ezren (83%) már fel is vették azt.

Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell majd vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak a jelentkezési lapot – az utóbbit a szülők e-mailben kapták meg. Az első oltást követően 3 hét múlva kerül sor a másodikra, ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.

MERKELY BÉLA SZERINT MÉG NEM JÖTT EL AZ IDŐ A 12 ÉV ALATTIAK OLTÁSÁRA

“Az óvodás korú, vagy fiatalabb gyermekek számára a Covid a jelenlegi tapasztalatok alapján nem veszélyesebb, mint az influenza” – nyilatkozta az Indexnek Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A szakember szerint 12 éves kor alatt a vakcina akkor lesz indokolt, ha erre megfelelő dózisú oltóanyag áll rendelkezésre. Ehhez nem kell komoly változtatást eszközölni az oltóanyagban.

„Véleményem szerint meg kell negyedelni az mRNS oltóanyag dózisát, ekkor alkalmas lehet arra, hogy a 40 kg és 12 év alatti fiatal gyermekek is vakcinához jussanak, igaz, ennek bizonyításához még klinikai vizsgálatok kellenek” – nyilatkozta a Semmelweis Egyetem rektora.

LETOHA TAMÁS: MÉG MINDIG KOMOLY SZAKMAI VITÁK ÖVEZIK A GYERMEKEK OLTÁSÁT

“Még mindig komoly szakmai viták övezik a gyermekek oltását” – magyarázta a múlt héten Dr. Letoha Tamás, közismert szegedi kutatóorvos. A kicsiknél enyhe lefolyású betegséget idéz elő a koronavírus, éppen ezért vannak, akik szerint jobb, ha természetes fertőzésen esnek át a gyerekek. Persze erős a másik tábor is, éppen ezért a vita még nem dőlt el. Mint nyilatkozta, beszédes, hogy Európában a legátoltottabbnak számító Angliában a gyerekek körében nem javasolják a vakcinát.

Fotók: MTI

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: รับทำ SEO
'Fel a tetejéhez' gomb