Közélet

Nem maradnak Röszkén és Tompán az afgán menekültek, a karantén lejárta után elszállítják őket

A Belügyminisztérium úgy döntött, hogy a karantén lejártát követően a magyar katonák által Afganisztánból kimenekített családok a Vámosszabadi Befogadó állomásra, illetve szükség szerint a Balassagyarmati Közösségi Szállásra kerülnek – közölte Csach Gábor balassagyarmati polgármester Facebook-oldalán.

Egyúttal jelezte: minden esetben egészséges polgárok érkeznek, garantáltan koronavírus és egyéb fertőzésveszélytől mentesen. Csach azt írta, ha úgy döntenek, a kimenekítettek érkezése Balassagyarmatra legkorábban szeptember 3-10 között várható, létszámuk a kapacitás szerint 18-22 családot jelenthet, de döntő többségben gyermekek tartózkodnak majd a szállón.

PONTOSAN BEAZONOSÍTOTT SZEMÉLYEK ÉRKEZTEK

“Az illegális határátlépőkkel szemben a kimenekített családok minden tagja alaposan lenyomozott és pontosan beazonosított személy, egyikük sem harcos, vagy bűnöző, a családok felnőtt tagjai éveken át segítették közvetlenül a magyar katonai és egyéb missziós feladatokat, jól ismerik Magyarország értékrendjét, többen beszélik is nyelvünket. A szállón a családok 30 napig, illetve az idegenrendészeti ill. menekültügyi eljárások végéig tartózkodhatnak, minden ellátási költségüket a Belügyminisztérium illetékes szervei finanszírozzák” – tájékoztatott a településvezető, aki a lakosság megértését kérte, illetve hogy legyenek segítségükre „az esetlegesen fellépő álhírek, jogos és/vagy vélt félelmek eloszlatása érdekében”.

EGY HETE KERÜLTEK RÖSZKÉRE ÉS TOMPÁRA

Pont egy héttel ezelőtt, szerdán írtuk meg, hogy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumaiba 114 felnőttet, közöttük egy kerekesszékes nőt és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfit, és 126 gyermeket szállítottak, akik hatósági karanténba kerültek. Teljes körű ellátásukról azóta is a magyar állam gondoskodik.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb