Szegedi ArcokVideo365

Szilveszterkor lebénult, 18 éves szegedi kajakos teszi meg a jótékonysági futóverseny első lépéseit

Negyedik alkalommal rendezik meg szombaton a Kétlábon, vagy Kétkeréken a Gyerekklinikáért jótékonysági futóversenyt, amelynek bevételeiből a szegedi gyermeksebészet műtőjébe szeretnének egy 3,5 millió forintos laparoszkópos eszközt vásárolni. Az eseményt a 18 éves, 2020. szilveszterén lebénult szegedi kajak-reménység, Boldizsár Dalma fogja megnyitni, aki egy egészen futurisztikus, járást segítő robottal teszi meg a futóverseny első lépéseit.

  • Kétlábon, vagy Kétkeréken a Gyerekklinikáért jótékonysági futóverseny
  • Szeged, Újszegedi Partfürdő (rajt a Garden Stég előtt)
  • 2021. szeptember 4., szombat, 10:00

EGY IGAZÁN KÜLÖNLEGES RAJT: ROBOTIKUS EXOSKELETONNAL FOG ÚJRA JÁRNI DALMA

Az idei futóverseny igazán különleges lesz. A 18 éves, korábban aktívan kajakozó szegedi Boldizsár Dalma 2020 szilveszterén sajnálatos események következtében lebénult. A futóverseny megkezdése előtt Dalma tiszteletbeli 20 métert fog megtenni – a Szent Vincent Rehabilitációs Központ jóvoltából – egy Rewalk Personal 6.0 Exoskeleton járást segítő robottal. Dalma ezáltal szeretné felhívni az emberek figyelmét, hogy mindazok, akik betegség, vagy baleset következtében kerekesszékbe kényszerültek, nem szabad, hogy feladják.

Dalma után a Gemma Központot képviselő sérült gyerekek fogják lefutni a tiszteletbeli távot, bebizonyítva ezzel, hogy igenis ők is teljes értékű emberek – tudtuk meg Jakab Gusztáv főszervezőtől.

JÁRÁST SEGÍTŐ ROBOT, MAGYARORSZÁGON EGYEDÜLÁLLÓ MÓDON SZEGEDEN

Az exoskeleton egy mesterséges külső váz, az emberi testet magába foglaló teherhordó-helyváltoztató szerkezet, egy úgynevezett ’külső csontváz’ – tudtuk meg a Szent Vincent Rehabilitációs Központ vezetőjétől, Détári Vilmostól. A futurisztikus, a “Holnap határa” című Tom Cruise sci-fi fémvázait idéző eszköz és egy speciális mankó segítségével a baleset következtében alsó végtag bénulással élők újra képessé válhatnak az állásra, sétára, megfordulásra, vagy akár a lépcsőzésre is.

NEGYEDIK ALKALOMMAL RENDEZIK MEG AZ ESEMÉNYT

A rajt szeptember 4-én, reggel 10-kor lesz a start a Partfürdőn, előtte 8 órától lehet nevezni a Garden Stég előtt. A következő távokra lehet nevezni:

  • 6 és 12 kilométeres futás,
  • 6 kilométeres sétálás,
  • a 26,5 kilométeres táv pedig a kerékpározókat fogja várni.

Az eseményről élőben jövünk a Szeged365 vadonatúj közösségi média oldalán.

Köszönjük Nektek, hogy már ennyien “átköltöztetek” velünk az új Facebook oldalunkra! A régi hamarosan megszűnik, szóljatok minél több barátnak, ismerősnek, ITT várja őket az új otthonunk: (KATTINTS IDE)! Ne hagyjuk, hogy néhány gonosz kis algoritmus közénk álljon!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb