Közélet

Újabb kormánydöntés: mentőövet dobnak a hiteleseknek

A szerda késő este megjelent Magyar Közlönyből több részlet is kiderül a jövő nyárig meghosszabbított hitelmoratóriumról. Közzétették magát a törvényt, mely rögzíti, hogy kik jogosultak a hosszabbításra, valamint a nyilatkozatot is, amelyet a hitelmoratóriumban maradáshoz kell leadni. Úgy fest, észbe kapott a kormány és hamarosan repül a képzeletbeli vízbe a (szintén képzeletbeli) mentőöv.

Mint a közlönyt szemléző Index írja, új elemet hoz be a 537/2021. kormányrendelet, amely hitelkártya-szerződésekre és a folyószámlahitel-szerződésekre vonatkozik. Ennek lényege, hogy a hitelkártyával vagy folyószámlahitellel rendelkező adósok számára a személyi hitel 2020. februári átlagkamatára átszámítják a teljes hitelösszeget, ami felgyűlt a moratórium alatt.

Vagyis, a lényeg:

11,99 SZÁZALÉKOS KAMATTAL SZÁMÍTHATJÁK ÁT A TARTOZÁSOKAT.

A MORATÓRIUM VÉGÉN AZ ÜGYFELEKNEK 30 NAPJA LESZ A TÖBBLETTARTOZÁS MEGFIZETÉSÉRE, H EZ NEM MEGY, 12 HAVI RÉSZLET JÖN

A money.hu azt írja, hogy a folyószámla- és hitelkártya-tartozásoknál a moratórium végén az ügyfeleknek 30 napjuk lesz arra, hogy a felhalmozódott többlettartozást egy összegben kifizessék. Ha ezt nem történik meg, a bankoknak 12 egyenlő részletben kell kiróniuk az ügyfélre a moratóriumi tartozás összegét. Ettől csak akkor térhetnek el, ha az alaptartozás és a moratóriumból eredő tartozás együttes értéke meghaladja az ügyfél hiteltörlesztésre fordítható jövedelmét. Ezt a jövedelemarányos törlesztési mutató, a JTM szabályozza. A fogyasztási hiteleknél a törlesztés maximuma havi nettó 500 ezer forintos jövedelem alatt 50, e szint felett a jövedelem maximum 60 százaléka lehet.

Akik a rendelet kiadását megelőzően kiléptek a moratóriumból, azok számára a rendelet alapján vissza kell fizesse a bankjuk a különbözetet. A pénzintézetnek 60 nap alatt el kell számolnia az ügyféllel, ennyi ideje van, hogy „átszámítsa a szerződés alapján felhalmozott tartozása összegét”.

MOST REPÜL A MENTŐÖV?

A rendeletből az jön le, hogy a kormány mentőövet dob, megszabadítva a törlesztőrészleteket maguk előtt görgetőket attól, hogy a moratórium miatt az eredeti feltételekhez képest jóval hosszabb ideig fizessék a törlesztőt és annak megemelkedő kamatait. A rendelettel a kormány pontosan ezért most arra készteti a bankokat, hogy számolják újra a felhalmozódott tartozásokat, a törvény szövege szerint a Magyar Nemzeti Bank 2020. február hónapra vonatkozó statisztikai közleményében szereplő, a háztartásoknak nyújtott forint személyi hitelek átlagos évesített kamatlába alkalmazásával.

Vagyis a bankok „ne nyeljék le” a megnyúlt futamidőből és a megnőtt kamatokból eredő pluszt, és az amúgy is problémás hitelkártya- és folyószámlahitel-adósok ne kerüljenek még súlyosabb helyzetbe.

A most kijött rendelet tulajdonképpen visszamenőlegesen alkot új szabályt azért, mert sok adós nem gondolta teljesen át, milyen terhet vállal azzal, hogy bent marad a moratóriumban, miközben már képes lenne fizetnie a törlesztőjét.

Forrás: Index.hu, Money.hu, Magyar Közlöny, MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb