Közélet

Megrohamozták oltásos panaszokkal az Alkotmánybíróságot, legtöbben a védettségi igazolványhoz kötött előnyöket támadták meg

Az Alkotmánybíróság tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban több mint 1200-an fordultak a testülethez különböző oltásos alkotmányjogi panasszal. Az indítványozók közül 970-en a védettségi igazolvány, 39-en a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány, míg 220-an az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásának szabályozását támadták meg.

Az Alkotmánybíróság tájékoztatója szerint az egyes ügyekben beérkező típusindítványokat az ügyrendnek megfelelően kezelik. Ez azt jelenti, hogy a típusindítványok közül csak az elsőként beérkezett panaszok indítványozói kapnak tájékoztatást arról, hogy indítványukat nyilvántartásba vették, és hogy panaszuk előadó alkotmánybíróhoz került. Tekintettel arra, hogy ezekben az ügyekben jogszabályi rendelkezések alkotmányosságát vizsgálja az Alkotmánybíróság, az ügyekben hozott döntések valamennyi érintettre vonatkozni fognak.

HÁROM TÁRGYKÖRBEN FOLYIK ELJÁRÁS

Jelenleg a koronavírus-oltásokkal összefüggésben három tárgykörben folyik alkotmánybírósági eljárás:

  • a védettségi igazolványhoz előnyöket fűző szabályozással;
  • a koronavírus-elleni védőoltás egészségügyi dolgozók számára való kötelezővé tételével;
  • valamint a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivel összefüggésben.

Az első két tárgykörben már megtörtént az ügyek kiszignálása az előadó alkotmánybíróra, a harmadik esetkörben pedig hamarosan lezárul a főtitkári előkészítő eljárás.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG MEGKEZDTE AZ ÉRDEMI VIZSGÁLATOT

A védettségi igazolványhoz előnyöket fűző szabályozást támadó mintegy 970 alkotmányjogi panaszt IV/1093/2021. ügyszámon egyesítették. Ez a tájékoztató szerint lefedi az indítványozók által kifejtett valamennyi aggályt. Az Alkotmánybíróság tanácsa az egyesített alkotmányjogi panaszt befogadta, és megkezdte az érdemi vizsgálatot. Az indítványozók a 484/2020-as kormányrendeletnek azokat a rendelkezéseit támadták meg az Alkotmánybíróságon, amelyek a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti hatósági igazolvánnyal (védettségi igazolvánnyal) rendelkezők számára – az azzal nem rendelkező személyekhez képest – többlet jogosítványokat adnak. Az indítványozók szerint a kormányrendelet tartósan fennálló és súlyos alapjogsérelmet okoz azok számára, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK KÖTELEZŐ OLTÁSÁT 220-AN TÁMADTÁK MEG

Az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásával összefüggő kormányrendeletet szeptember 16-ig 220-an támadták meg. A típusindítványokat az Alkotmánybíróság Hivatala IV/3010/2021. ügyszám alatt vette nyilvántartásába. A tájékoztató szerint az alkotmányjogi panasz befogadásáról később dönt az Alkotmánybíróság. A természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivelösszefüggésben beérkezett – szintén indítványminták alapján készült – alkotmányjogi panaszok esetében az eljárás főtitkári előkészítő szakaszban van. Ebben a tárgykörben szeptember 16-ig 39 indítvány érkezett.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb