Közélet

Előválasztás: összeomlott a rendszer, botrány Orosházán, repkednek a nyilatkozatok (frissítve)

Délelőtt padlót fogott az előválasztás informatikai rendszere, először egy két órás szünetet jelentettek be, majd azt, hogy hétfő reggel folytatják. Ellentmondásos nyilatkozatok jelentek meg a fiaskó kapcsán, az Országos Előválasztási Bizottság “ismeretlen eredetű tömeges terhelésről” adott ki nyilatkozatot, több jelölt, például a szegedi Mihálik Edvin pedig arról posztolt, “nem bírta a rendszer a sok szavazót”. Orosházán MSZP-s jelölt csinált balhét, Kovács János politikai elemző pedig arról írt, kínos, ami a mai napon történt.

Rövid Szeged365 összefoglaló következik a mai napon történtekről.

ELKEZDŐDÖTT, MAJD ÖSSZE IS OMLOTT

Délelőtt írtuk: Gyakorlatilag rögtön az elején padlót fogott az előválasztás rendszere, az Országos Előválasztási Bizottság a hivatalos Facebook-oldalán délelőtt 10 körül azt írták, hogy két órára országosan leáll az egész szavazás, mivel megpróbálják bővíteni az erőforrásokat. Szegeden sem lehet a voksokat leadni. “Az Országos Előválasztási Bizottság a folyamatok áttekintése során úgy döntött, hogy a megfelelő bővítés és a szavazás zavartalansága érdekében két órára felfüggeszti a szavazást. Ebben az időszakban kerül sor a technikai háttér gyors, hatékony és biztonságos kibővítésére”– olvasható a közleményben. Mint írják, a leállás során kiesett időt természetesen a szavazás hete alatt pótolják.

FRISSÍTVE: K.O., HÉTFŐN FOLYTATJÁK

A rendszer délután fél kettőig sem állt helyre, a testület újabb közleményt adott ki, amelyből kiderült, a szavazás hétfőn reggel 7-kor indul majd újra. Az Országos Előválasztási Bizottság “ismeretlen eredetű tömeges terhelésről” számolt be a sajtónak körbeküldött e-mailben.

NAPI SZÜRREÁL: OROSHÁZÁN EGY MSZP-S JELÖLT BEMENT A SZAVAZÓPONTRA MEGFIGYELNI, MIKÉPP SZAVAZNAK AZ EMBEREK

Napi szürreál rovatunk bemutatja: bement egy jelölt az előválasztási szavazósátorba, ahol instruálni kezdte a bizottságot, írja a Népszava. Mindez a “szomszédban”, a Békés megyei 4. választókerületben (Orosháza és környéke) történt, az MSZP-s Szabó Ervin volt a jó képességű. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke szerint Szabó Ervin több fotó tanúsága szerint Orosházán belépett a szavazópont sátrába, és ott instruálni kezdte a bizottság tagjait, továbbá azt is figyelte, miképp szavaznak az érkezők. 

Extra showelem: Szabó a saját párttársai utasítására sem volt hajlandó távozni a sátorból. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke azt kéri, vonják vissza a politikus előválasztáson való indulásának jogát.

POLITIKAI ELEMZŐ: KÍNOS A KOMMUNIKÁCIÓ

Kovács János politikai elemző, Az elemző szemével blog és Facebook-oldal szerzője kínosnak tartja az ellenzéki pártok ellentmondásos kommunikációját az előválasztás szombati leállásáról.

“Kínos. Ellentmondásos kommunikáció, zavaros magyarázkodás kínai hackerekről, nagy választói érdeklődés miatt újraindítandó informatikai rendszerről. Közben egyes szavazópontokon zajlott a szavazás, papíralapú adminisztráció mellett, míg más sátrakban központi utasításra időben leálltak. Átmeneti zavarról volt szó, majd kiderült: hétfőig nem kezdődik újra a procedúra.”

Mint az Index idézte, Kovács János szerint egyrészt egy ilyen technikai fiaskó gyengíti a professzionalizmusba, áttételesen a kormányképességbe vetett választói hitet, a zavaros magyarázatok pedig a szervezők hitelességét csorbítják. Másrészt – teszi hozzá – az előválasztás akkor lehet sikeres, ha képes tiszta viszonyokat teremteni, és nem kísérik botrányok, relatíve magas a részvétel, a vesztesek pedig elismerik az eredmény legitimitását.

MEGVANNAK A SZEGEDI VITAHELYSZÍNEK

Szombat délután kiderült, hol tarja a Partizán a szegedi előválasztási vitákat szeptember 20-án, a helyszín a Móra Ferenc Múzeum épülete lesz.

AZ ELLENZÉK A FIDESZT VÁDOLJA

Szombaton délután aztán közös nyilatkozatot adtak ki az előválasztáson részt vevő pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) vezetői, amelynek igazi újdonsága, hogy a korábbi célozgatások helyett nyíltan a kormányt vádolják a túlterheléses támadással. „Hiába indítottak támadást az intézmény informatikai rendszere ellen, innen is üzenjük nekik: tervük nem fog megvalósulni. A Karmelita kolostor urainak offenzívája csak ideig-óráig akaszthatja meg a munkát” – áll a közleményben.

Az ellenzéki pártvezetők a „Stop, Orbán!” jelszó mögé felsorakozva közösen ígérik, hogy hétfőn folytatódik az előválasztás folyamata.

MEGSZÓLALT A FIDESZ

Na jó, túlzás azt állítani, hogy megszólalt a kormánypárt. Egy mindössze öt szavas közleményt adtak ki vasárnap reggel, íme:

“Saját bénázásukat ne kenjék másra!”

PLUSZ KÉT NAP

Hétfő reggel 7-től folytatódik az előválasztás, mint a vasárnapi közleményből kiderül, két extra nappal hosszabbítják meg a hétvégi fiaskó miatt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb