Közélet

Tíz- és ötvenezer forint közötti pénzbírsággal sújthatja ezentúl a hódmezővásárhelyi közgyűlés azt a képviselőt, aki megsérti társát

Tízezer és ötvenezer forint közötti pénzbírsággal sújthatja ezentúl a hódmezővásárhelyi közgyűlés azt a képviselőt, aki megsérti a testület tagjait. A bírságokból befolyt összeget pedig jótékonysági célra fordítják – adta hírül az MTI.

Mint írják, a hódmezővásárhelyi közgyűlés kedden döntött erről, így módosítva a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz). Az előterjesztésben “széksértésnek” nevezett kihágás megállapítására és a rendbírság kiszabására bármely képviselő javaslatot tehet, és a közgyűlés vita nélkül, minősített többséggel dönt róla. A pénzbírság mértéke a “széksértés” súlyától és ismétlődő jellegétől függ.

A BÍRSÁGOKBÓL BEFOLYT ÖSSZEGET JÓTÉKONY CÉLRA FORDÍTANÁK

Ha az elkövető – az elmarasztaló döntés előtt – kijelentését visszavonja, a közgyűlést és a sértettet megköveti, akkor a testület eltekinthet a bírság kiszabásától. A pénzbüntetést az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetnie a képviselőnek, ha nem teszi meg, az összeget levonják a tiszteletdíjából. A befizetett bírságok felhasználásáról a közgyűlés évente egyszer dönt, az összegyűlt pénzt jótékonysági célra fordítják. A Márki-Zay Péter polgármester által jegyzett előterjesztés szerint a rendeletmódosítás célja, hogy méltó mederbe tereljék a közgyűlési vitát.

A RENDELETBEN NINCS MEGHATÁROZVA MI SZÁMÍT SÉRTŐNEK

Az ügy kapcsán a Fidesz helyi szervezete is megszólalt. Közleményük szerint Márki-Zay Péteren kívül “nincs még egy olyan városvezető Magyarországon, akit ennyiszer ítéltek volna el a bíróságok”. Mint írják, mindezek ellenére a polgármester az önkormányzati szmsz módosítással megpróbálja elhallgattatni az ellenzékét. A rendeletben nincs meghatározva, mi számít sértőnek, sem az, hány alkalommal lehet a “statáriális büntetést” egy ülésen vagy egy képviselővel szemben alkalmazni – áll továbbá a közleményben.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb