Közélet

Országos gyermekvédelmi konferencia, Szeged: 23 ezer gyermek jövője senkinek sem lehet közömbös

“Szívvel lélekkel” címmel országos gyermekvédelmi konferenciát tartott kedden a szegedi Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. A rendezvényen Fülöp Attila tartott előadásán kiemelte, a gyermekvédelemben élő 23 ezer fiatal jövője senkinek nem lehet közömbös.

A szociális ügyekért felelős államtitkár továbbá kifejtette, hogy a gyermekvédelem nem csak pár ember magánügye, mindannyiunkról, az egész nemzetről szól. Mint mondta, a kormány egyetlen célja ezen a területen kihozni a gyermekvédelemben élőkből, amit lehet, addig segíteni a fiatalokat, míg nem tudnak saját lábára állni. Ezt csak anyagi javakkal nem lehet elérni, rendkívül fontos benne a közösség szerepe – tette hozzá.

EGYSZERŰSÍTETTÉK AZ ÖRÖKBEFOGADÁS FOLYAMATÁT

Az optimális gyermekvédelmet nem a külvilág sajnálatára, hanem a munkára és együttműködésre kell építeni. Csak akkor lehet sikeres, ha közösségi ügyé válik, kudarcra van ítélve, ha a körülötte lévő környezet nem segíti – közölte a politikus. Az elmúlt tíz év egyik legfontosabb eredménye a nagy létszámú gyermekotthonok megszüntetése, ma már kevesebb mint hétszáz gyermek lakik ilyenekben – hangzott el. Sikerült megerősíteni a jelzőrendszert, több mint ezer szociális munkás dolgozik óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, a feladatuk a gyermekek fejlődésének segítése. A nevelőszülői hálózatot több lépcsőben fejlesztette a kormány. Jelenleg a gyermekvédelemben élők 70 százalékáról nevelőszülők gondoskodnak – tudatta Fülöp Attila, hozzátéve: egyszerűsítették az örökbefogadás folyamatát is.

A GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÓRENDSZER 70 SZÁZALÉKÁT AZ EGYHÁZ MŰKÖDTETI

Az elmúlt években komoly fenntartói változás is lezajlott, a gyermekvédelmi ellátórendszer 70 százalékát egyház működteti, a teljes szociális gyermekvédelmi területen pedig 50 százalékos az egyházi jelenlét – mondta. Az államtitkár rámutatott, az egyházak nem azért vállalnak szerepet a gyermekvédelemben, mert bármilyen jogszabály erre kötelezi őket, hanem mert ez egy több ezer éves misszió természetes folytatása.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb