Közélet

Izzasztó Tóth Péter percek és Dobrev Klárába beleálló Márki-Zay Péter – ez történt az előválasztási vitákon (frissítve)

Szombaton egy elég rendes informatikai bukfenccel indult az ellenzéki előválasztás, amely végül hétfőn reggel rajtolt el. Kijöttek az első számok, a Partizán megtartotta a Csongrád-Csanád megyei választókerületek jelölt-vitáit plusz állást foglalt Szeged polgármestere is. Politikai helyzetjelentés, szerda reggelre, szegedieknek – a fókuszban az ellenzéki előválasztás.

EZ TÖRTÉNT A HÉTVÉGÉN

Kalandosan indult az előválasztás, szombaton Délelőtt padlót fogott az informatikai rendszer, először egy két órás szünetet jelentettek be, majd azt, hogy hétfő reggel folytatják. Ellentmondásos nyilatkozatok jelentek meg a fiaskó kapcsán, az Országos Előválasztási Bizottság “ismeretlen eredetű tömeges terhelésről” adott ki nyilatkozatot, a kormányra utalgatva, akik kontrázásként kiadták a Fidesz történetének legrövidebb közleményét: “Saját bénázásukat ne kenjék másra!”. Volt egy kis show a szomszédban is: Orosházán MSZP-s jelölt csinált balhét, aki az előválasztási sátorba ment megmondani a tutit, majd többszöri felszólításra sem volt hajlandó távozni. Íme a hétvége eseményei, kronológiai sorrendben:

HÉTFŐN ÚJRAINDULT A RENDSZER

Az informatikai rendszer szombati összeomlása után a hét eleji, online részvétel csekély volt, a voksolók zöme személyesen jelent meg a sátrakban. Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) közleménye szerint 66 955 ember szavazott hétfőn, nagyjából mindenki a személyes verziót választotta:

  • a sátrakban 62 313 fő jelent meg,
  • míg interneten keresztül 4642 fő adta le a szavazatát.

A leállás miatt az Országos Előválasztási Bizottság a szavazást szeptember 28-ig meghosszabbította, így még nyolc napon át lehet voksolni az ország több száz szavazópontján.

LÁMPALÁZAS JELÖLTEK, IZZASZTÓ TÓTH PÉTER PERCEK, DOBREV KLÁRÁBA BELEÁLLÓ MÁRKI-ZAY PÉTER – ÍGY TELTEK A PARTIZÁN JELÖLTVITÁI

A Móra Ferenc Múzeumban tartotta meg a Csongrád-Csanád megye 1-es és 2-es választókörzetében induló ellenzéki jelöltek vitáit a Partizán, hétfő délután…

  • …első körben, délután 5-től az MSZP-Momentum-Párbeszéd-LMP-MMM támogatta Szabó Sándor “meccselt” a DK-Jobbik patronált Binszky Józseffel,
  • majd este 7-től a Jobbik és DK támogatta Tóth Péter, Mihálik Edvin (Momentum-MSZP-Párbeszéd) és a szinte semmiből előkerülő, szintén Momentum (és MMM) támogatta Tóth Szabolcs vitázott.

A fő témák mindkét beszélgetés során a harmadik Tisza-híd kérdése, az SZTE alapítványi átszervezése, a szegedi diákok lakhatása, a város drámaian rossz légszennyezettségi mutatói, illetve a 2-es választókörzet esetében a homokhátság elsivatagosodása voltak.

Szubjektív, de furcsa volt azt látni, hogy olyan emberek, akik hosszú évek óta retorikával foglalkoznak, lámpalázasak tudnak lenni egy olyan vita során, amelyet “baráti” közegben töltenek. Az első felvonás alatt feltűnő volt az egyébként évtizedes ügyvédi karriert és politikai pályát maga mögött tudó Dr. Binszky József néha-néha megremegő hangja, de a legfurcsább jelenet az volt, amikor Gulyás Márton moderátor rákédezett Szabó Sándornál, hogy Botka László tényleg őt támogatja-e. Szabó válasza egy nagyon zavarodott, nagyon félszeg igen volt, mi azt éreztük, egy kicsit zavar van az erőben. Szeged polgármestere végül kedden, egy Facebook posztban zárta a dolgot, igen, a volt kabinetfőnökét támogatja. “Nekünk könnyű volt a döntés, mert a mi körzetünk képviselője Szabó Sándor, aki már bizonyított, hiszen kétszer nyert Szegeden. 10 évig legközvetlenebb munkatársam, a kabinetfőnököm volt” – írta Botka László.

A második, a 2-es választókörzet jelöltjeit felvonultató vita is hozott izgalmas pillanatokat. Gulyás Márton előkapott néhány korábbi, a cigánysággal kapcsolatos kijelentést Tóth Péter “előző életéből”, aki erre azt mondta, neki roppant fontos a társadalmi szolidaritás, majd jött az igazi mélyvíz. A műsorvezető (aki egyébként pár éve a 24.hu-nak adott interjújában coming out-olt) megkédezte a Jobbik jelöltjét, hogy még mindig “genetikai hulladéknak” tartja-e a homoszexuáliokat? Izzasztó pillanatok jöttek, bűnbánó arccal és bocsánatkéréssel, de ez már egy olyan tétel, amit tényleg látni kell:

A két szegedi, (a fent említett necces pillanatokkal együtt is) light-os teadélután hangulatúra vett vitához képest a 4-es számú választókerületében nem kis feszültséget hozott a program, amelyen a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben induló hódmezővásárhelyi polgármester Márki-Zay Péter csapott össze a DK-s Mucsi Tamással.

Hódmezővásárhely polgármestere kalap-kabát kijelentette, hogy “ha Dobrev-kormányról álmodozunk, újabb Orbán-kormányt kapunk”, amelyre válaszul DK-s ellenfele páros lábbal állt bele: “azt mondod, hogy a kapitány nem megfelelő, le kell lökni a székről, mert te kalauzként jobban vezetnéd a vonatot.” Mucsi ezután előkapta azt az ellenzéki értéknyilatkozatot, amelyet Márki-Zay Péter is aláírt annak kapcsán, hogy “felül az ellenzék közös vonatára”, vagyis, bár másképp látják a világot, mégis kulturált vitákat tudnak folytatni. Miután átadta a dokumentumot, azzal pörkölt oda, hogy “ő sem azt mondja Márki-Zayra, hogy alkalmatlan, hanem jobban járna Hódmezővásárhely, ha polgármester maradna.”

Az utóbbi vita egyébként látványosan több nézőt hozott a Partizánnak, mint a két szegedi:

  • cikkünk megírásának pillanatáig a Márki-Zay Péter és Mucsi Tamás neveivel fémjelzett videót 27.639 ember nézte meg,
  • míg a két szegedit viszont mindössze 5.500 (Szabó Sándor – Binszky József) és 7.300 (Tóth – Mihalik – Tóth).

FRISSÍTVE: A DK ÉS A JOBBIK VEZETHET AZ ELŐVÁLASZTÁSON

Cikkünk megírását követően jelent meg egy izgalmas Index-cikk a témában, melynek fókuszában a 21 Kutatóközpont tanulmánya áll. Ez többek között a pártok közötti erőviszonyokat és a küzdelmek várható kimenetelét is vizsgálja.

A kutatóközpont arra saccol,

  • hogy a Jobbik 34,
  • a DK 29,
  • a Momentum 20,
  • az MSZP 11,
  • a Párbeszéd 7,
  • az LMP pedig 5 választókörzetet nyerhet meg az előválasztáson.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Fernald Belcampo
'Fel a tetejéhez' gomb