Szegedi Arcok

Boldogkői Zsolt kötelezővé tenné az oltást Magyarországon: ha mindenki beoltatná magát, akkor gyakorlatilag vége lenne a járványnak

Ha mindenki beoltatná magát, akkor gyakorlatilag a járványnak vége lenne, regionálisan vagy véglegesen világszinten is – nyilatkozta Boldogkői Zsolt, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, aki az RTL Híradó riportja szerint kötelezővé tenné az oltást.

Boldogkői Zsolt a riportban hangsúlyozta a maszkviselés fontosságát is, amely jelentősen képes hozzájárulni ahhoz, hogy a rövid érintkezések során – például amikor elhaladnak egymás mellett a villamoson vagy a boltban – ne fertőződjenek meg az emberek. A korábbi variánsok ilyen esetekben nem fertőzték meg a másikat, a delta variáns viszont képes erre. “Ha viszont maszkot viselünk, akkor ennek az esélye lecsökken” – tette hozzá a szakértő.

A SZÁMOK FOLYAMATOSAN NÖVEKEDNEK

A pénteki magyar adatok szerint 531 új esetet igazoltak, amely emelkedést jelent az előző naphoz képest és előző héthez képest is. A növekedési ütem ugyanakkor egyelőre mérsékelt, az előző naphoz képest mindössze 5 fővel, az előző héthez képest 9%-os az emelkedés az esetszámokban. A felfutás egyelőre elmarad a tavaly őszi ütemtől, de ennek oka minden bizonnyal az, hogy az oltottak enyhe lefolyás miatt nem kerülnek be a statisztikába, mert vélhetően az oltásuk miatt nem merül fel a háziorvosokban és bennük, hogy koronavírussal fertőzöttek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb