KözéletSmart Szeged

Szeged-Szabadka vasútvonal: a kivitelezés október közepén startol és jövő őszre készülhet el

A Budapest-Belgrád (BuBe) vasútvonal kiépítésének egyik legfontosabb társprojektje a Szeged-Szabadka vasúti elkerülő korszerűsítése – többek között erről i smesélt Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a VG-nek. Mint mondta, a kivitelezés október közepén startol és belátása szerint jövő ősszel készül el.

Hosszú és terjedelmes interjút adott Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságnak. Az interjúban a hadiipar és a Fudan mellett a vasútvonali fejlesztések is szóba kerültek. Palkovocs László szerint a Szeged-Szabadka közötti vasúthálózat korszerűsítésének az a fő célja, hogy biztosítsa a vasúti átjárhatóságot Magyarország és Szerbia között, mivel a BuBe gyorsabb megvalósítása érdekében vágányzár lép majd érvénybe a 150-es vonalon.

JÖVŐ ŐSZRE KÉSZÜL EL

Mint mondta: “A Szeged-Szabadka jövő őszre elkészül, a magyar állam ebből a Szeged-Röszke összeköttetés korszerűsítését, villamosítását, illetve a határátkelő megépítését vállalta. A kivitelezés október közepén startol. A szerbek a valamivel hosszabb Röszke-Szabadka kapcsolatot építik. Talán egy hónap különbség van a két elem megvalósulásában. Ameddig azonban ez a vonal nem készül el, nem zárjuk le az egyébként alacsony kihasználtságú 150-es pályát, legfeljebb csak részlegesen, ha megoldható a kikerülése, vagy éjszakára” – emelte ki a miniszter.

A BUDAPEST-BELGRÁD VONAL ÖSSZEKÖTTETÉS LESZ ÁZSIA ÉS EURÓPA KÖZÖTT

“A 2025-ös céldátum maradt, a nemzetközi szerződésben foglalt 60 hónap alatt abszolút megépíthető. Kétségtelenül hangzatosak a beruházás megtérülését beláthatatlan időtávra tevő, hozzá nem értő számítások, de teljesen alaptalanok. A helyzet az, hogy a BuBe a világ áruforgalmát tekintve a legoptimálisabb, leggyorsabb útvonal a görög kikötőkön át Ázsia és Európa között” – tette hozzá Palkovics László.

KÉNYELMESEN ÉS GYORSAN VONATTAL

Szijjártó Péter a hónap elején még a nyárról beszélt. Akkor azt mondta, hogy már minden előkészítő munkát elvégeztek a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal építésével összefüggésben, jövő év nyarától a vonalon “kényelmesen és gyorsan” lehet majd vonattal utazni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb