KözéletSmart Szeged

Rendkívüli szenátusi ülést tartott az SZTE: alapítványi finanszírozás, történelmi lehetőségek, 229 milliárd forint…

A Szegedi Tudományegyetem 2021. szeptember 27-én rendkívüli szenátusi ülést tartott, melyen az intézmény fenntartójának képviseletében Prof. Dr. Szabó Gábor, kuratóriumi elnök tájékoztatta a jelenlévőket a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány és az SZTE jövőbeli, új finanszírozási modelljéről.

TEGNAP ÍRTUK: DÖNTÖTT A PARLAMENT, 229 MILLIÁRD FORINT JÖHET A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMRE

Összesen 229 milliárd kormányzati támogatást kap a következő öt évben a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány a parlament hétfő délutáni döntése értelmében. Mint a témában Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat írja, annak érdekében, hogy Magyarország regionális tudásközponttá válhasson, ezentúl törvényi szinten állapítják meg a több év, illetve a költségvetési éven túli kiadási előirányzat terhére a miniszter által vállalható kötelezettséget.

nyilvánosan is elérhető, hétfőn elfogadott törvényjavaslat alapján az SZTE alapítványa…

  • 2022-ben 44 milliárd 293 millió,
  • 2023-ban 44 milliárd 401 millió,
  • 2024-ben 44 milliárd 769 millió,
  • 2025-ben 46 milliárd 183 millió,
  • 2026-ban pedig 49 milliárd 501 millió forint támogatást kaphat, ez összesen több, mint 229 milliárd forint.

PROF. DR. SZABÓ GÁBOR: TÖRTÉNELMI LEHETŐSÉG ELŐTT ÁLL AZ SZTE

Az új modell kiszámítható és növekvő működési finanszírozást és ezzel együtt béremelést eredményezhet, melynek alapja és meghatározója az indikátorok révén mért oktatási és kutatási teljesítmény – mondta Prof. Dr. Szabó Gábor, aki hangsúlyozta, hogy az Egyetem vezetése és a Kuratórium kiemelkedő eredményként értékeli a tárgyalások során megállapított 5 éves finanszírozást, de felhívta a figyelmet arra, hogy ez a forrás akkor érkezik meg az intézményhez, ha a teljesítmény-indikátorok megvalósulnak. Kiemelte, hogy ez a megállapodás történelmi lehetőség az SZTE számára, megalapozhatja a felsőoktatási intézmény következő 100 évét.

Prof. Dr. Szabó Gábor az új felsőoktatási finanszírozási modell előzményeinek ismertetésével kezdte tájékoztatóját. A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) folytatott tárgyalási folyamat részleteibe is beavatta az SZTE Szenátusát.

„Háttérelemzések eredményeként a modellváltó intézmények ajánlatot kaptak. 2021. július 23-án kezdődtek a megbeszélések” – fogalmazott Elnök úr, az SZTE korábbi rektora. Bemutatta az új finanszírozási modell alapelveit és struktúráját, a munka eddigi ütemezését, a tervszerű előkészítést meghatározó határidőket és a folyamatot is.

A rendkívüli szenátusi ülésen elhangzottakat részletesen IDE kattintva éred el.

Forrás: SZTE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb