Közélet

Szolidaritás a köbön: így köszöntötték a szegedi időseket a város meghatározó közéleti karakterei

Pénteken volt az Idősek Világnapja, amelynek alkalmából ismét bebizonyosodott, hogy Szeged egy szolidáris város. Végigfutottuk, hogyan köszöntötték a város meghatározó közéleti szereplői a szegedi időseket, sőt, még azt is kibírtuk, hogy ne tegyünk cinikus megjegyzéseket az időnként udvariasságbombába csomagolt kampányfogásnak tűnő megmozdulások mellé. Szimplán szétnéztünk és tényleg szimpatikus volt, amit láttunk. Íme:

ERRŐL SZÓL AZ IDŐSEK VILÁGNAPJA

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Szegeden különösen meghatározó tagjai a társadalomnak, a város korösszetételének mintegy 23%-át alkotják a KSH tavalyi adatai alapján. Van tőlük mit tanulni, közhely, de a bölcsességet, élettapasztalatot nem lehet megvenni, viszont befogadni annál inkább.

ÖNKORMÁNYZATI ÜNNEPSÉG AZ IH RENDEZVÉNYKÖZPONTBAN

Pénteken szokás szerint az IH Rendezvényközpont nagytermében fogadták a szegedi időseket, mármint a városban élő 35 ezer 60 év feletti polgár azon részét, akik megjelentek az eseményen. Mintegy négyszázötvenen mentek el a város nyugdíjas klubjaiból, őket Szabó Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte.

Az utóbbinak volt pár egészen jó gondolata, mint mondta, hálás azoknak, akik egy élet munkájával megteremtették azt az alapot, amelyre a jövőt lehet építeni.

IDŐSEK VILÁGNAPJA A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN

Botka László polgármesterrel kezdünk, ő azt posztolta közösségi média oldalára, hogy az egész országban Szegednek van a legnagyobb és legaktívabb idős közössége. “A városban több mint 70 nyugdíjas egyesület és baráti társaság működik, és mi minden évben támogatjuk ezeket a közösségeket, hogy igényes, tartalmas programokat tudjanak szervezni a tagjaiknak” – írja a polgármester. Ugyanitt emlékeztetett a felújított idősek klubjaira és a 35 ezer szegedi nyugdíjasnak kiosztott 10-10 ezer forint támogatásra.

A legnagyobbat Nemesi Pál posztja pörgött a Facebook-on, ő egy rövid köszöntést követően arra emlékeztetett, hogy november közepén a nyugdíjprémium összege 80.000 Ft lesz, jövő év februárjában pedig akár a teljes 13. havi nyugdíjat is sikerül majd kifizetnie a kormánynak. Mint a korménybiztos írta, az egészségügyi vészhelyzetben több ezer maszkkal és csomagokkal tudta segíteni az időseket Szegeden. “Most, hogy végre a pandémia után lehetőség van rá, a közösségi életben igyekszünk segíteni, programokat szervezni, feltölteni a lelkünket közösségi rendezvényekkel” – zárta köszöntését a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa.

Bartók Csaba (Fidesz) néhány virág átadós fotóval köszöntötte az időseket, a két alpolgármester, Nagy Sándor és Kovács Tamás nem írt a dologról, Mihálik Edvin (Momentum) a jeles dátumon csak egy politizálós-kormányváltós posztot írt, ma délután viszont már egy teljes galériával jelentkezett, amelyen Szeged város nevében köszönti az önkormányzat egykori dolgozóit.

Ha ez egy like-bajnokság lett volna, így nézne ki a dolog (de nem az):

Nemesi Pál: 3.700 +
Botka László: 2.200 +
Bartók Csaba: 55
Mihálik Edvin 9

Fotók: Botka László, Bartók Csaba, Mihálik Edvin, Szabó Sándor (Facebook)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb