Közélet

Jakab Péter, a Karácsony–Márki-Zay paktumról: “Itt kell hogy bekapcsoljon a vészvillogó”

Hétfőn Hódmezővásárhelyen járt Karácsony Gergely, ahol négy órát tárgyalt a polgármesterrel, majd egy közös, sajtókérdések nélküli sajtótájékoztatón bejelentették, hogy politikai szövetségben, egyenrangú felekként indulnak az előválasztás második fordulójában. Az Országos Előválasztási Bizottságnál azt szeretnék elérni, hogy egymás mellett szerepeljen a nevük a szavazólapon. A paktumba azóta jó páran páros lábbal szálltak bele, az első fordulóban kiesett Jakab Péter egyenesen azt írta, itt és most kell, hogy “bekapcsoljon a vészvillogó.”

Jakab Péter a Facebook oldalán kommentálta Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter javaslatát. Az első fordulóban negyedik helyen kieső politikus leszögezte, azért szervezték meg az előválasztást, hogy a nép döntsön Orbán Viktor kihívójáról, a többiek ezt vegyék tudomásul, és lépjenek egyet hátra. Mint írja, ő is ezt tette, amikor azt mondták a választók, nem juttatnak tovább az előválasztás második fordulójába. “Nem kértem, hogy írjuk át a szabályt, hogy még a negyedik is továbbmehessen. Legyőztem az egómat a nemzetért” – fejtegette a Jobbik elnöke.

“Ők úgy döntöttek, a célegyenesben írjuk át a szabályokat: hadd indulhassanak ők párban, mert mindketten nagyon szeretnének miniszterelnökök lenni. Ígérik, ha ők győznek, majd ketten eldöntik, ki legyen Orbán kihívója, mert ők ketten mindenről együtt fognak dönteni. Azt hiszem, itt kell hogy bekapcsoljon a vészvillogó” – véli hozzá Jakab, majd hozzá tette, A szabályokat nem átírni kell, hanem betartani.

NEM JAKAB VOLT AZ EGYETLEN, AKI PÁROS LÁBBAL SZÁLLT BELE A POLITIKAI CUKISÁGBA

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke az Indexnek nyilatkozott a tegnapi, Hódmezővásárhelyen megejtett bejelentés kapcsán. Mint mondta, kizártnak tartja, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter szövetségesként szerepeljen a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójának szavazólapján. “Nem lehet a játékszabályokat játék közben átírni” – fejtette ki az elnök.

Dobrev Klára, az első forduló győztese kicsit zavarosnak nevezte a javaslatot, a legnagyobb saller azonban Mráz Ágoston Sámueltől érkezett, aki azt írta blogjában, hogy Karácsony és Márki-Zay megállapodása még viccnek is rossz. A Nézőpont Intézet alapítója szerint a megállapodás azt sugallja, hogy nem kormányképesek. Mint írja, magát Márki-Zayt is meglepte egyötödös szavazataránya az előválasztáson, és ezt most megpróbálja kihasználni. A tegnapi megegyezéssel viszont egy döntetlen pozícióba lavírozták be magukat, és ennek az üzenete veszélyes számukra. “Hiába beszélünk ugyanis két polgármesterről és két kormányfőaspiránsról, valójában nem kormányképesek, ugyanis a kormányképességhez hozzátartozik az is, hogy képesek döntéseket hozni.”

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Devops Consulting Company
'Fel a tetejéhez' gomb