Közélet

A kémiai Nobel-díj is ugrott Karikó Katalinnak: Benjamin List német és David MacMillan amerikai tudósok kapták a legrangosabb elismerést

Nagyon szorítottunk hétfőn Karikó Katalinnak, amikor kihirdették a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseit. Akkor Szeged díszpolgára helyett David Julius és Ardem Patapoutian kapta meg a neves elismerést, de maradt még egy kis reménysugár: a szerda. Ugyanis Karikó Katalin esélyes volt a kémiai Nobel-díj elnyerésére is. Azért írtuk, hogy esélyes volt, mert hogy azt sem ő kapta, hanem Benjamin List német és David MacMillan amerikai tudósok.

A kémiai Nobel-díj nyerteseit a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hirdette ki szerdán, és a kutatópáros a molekuláris kutatásokért érdemelte ki a világ regrangosabb elismerését, pontosabban az aszimmetrikus organokatalízis kifejlesztéséért.

A KUTATÁS ZÖLDEBBÉ TETTE A VEGYÉSZETET

Molekulákat építeni nehéz művészet. Benjamin List és David MacMillan precíz új eszközt alkotott a molekuláris építészet számára, az organokatalízist, amely nagy hatással volt a gyógyszerészeti kutatásokra, és “zöldebbé” tette a vegyészetet – méltatta a két tudóst az illetékes bizottság. A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (352,1 millió forintos összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át, a koronavírus-világjárvány miatt idén is a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb