Mindenmás

Újra itt a szegedi pók-para? Elindult a párkeresési szezon, előbújtak a 10 centis szongáriai cselőpókok

Megvan még a tavaszi, szegedi pók-para? Az egyik olvasónk elcsípett a nappalijában egy 10 centis betolakodót, mi megírtuk, az országos bulvármédia pedig szétkürtölte a kapitális ökörséget: “óriáspók-invázió” van Szegeden… Mielőtt sikítófrász kíséretében költöznétek el a városból, szólunk, nem volt. Sőt, most sincs, viszont tény, hogy elindult a szongáriai cselőpókok párkeresési időszaka, a következő pár hétben Szegeden is gyakran futhatunk bele Magyarország legnagyobb pókfajába.

Párjukat keresik a szongáriai cselőpókok – írja közleményében a Kiskunsági Nemzeti Park, a romantikus felütés kapcsán viszonylag gyakra(bba)n randizhatunk mi is a nyolclábú szőrmókokkal. A Lycosa Singoriensis leginkább szikes élőhelyeken és kötöttebb homoktalajokon él (így Szeged környékén sokfelé), de ezek környezetében a kertekben is megjelenhet.

Tényleg ez Magyarország legnagyobb pókfaja:

  • A nőstények akár a 4-4,5 cm-es testnagyságot is elérhetik, lábaik fesztávolsága pedig meghaladhatja a 10 centit.
  • A hímek kisebbek, 2-2,5 cm között változik a testméretük.
  • Alapszínük általában barna, szürke, az egyes példányok lehetnek sötétebbek és világosabbak is. Hatalmas csáprágóik színe világos vagy sötét narancs, alsó és felső részük fekete. A csáprágók látványa már önmagában figyelmeztető jel arra, hogy a marása rendkívül kellemetlen és fájdalmas (hasonló a lódarázs csípéséhez, az egyik olvasónk arról írt tavasszal, hogy elég rendesen belázasodott tőle), de nem kell sem megfogni, sem piszkálni, és akkor biztosan nem éljük át ezt az élményt.

NYUGI, NEM TUD A NYAKADBA POTTYANNI A FÁRÓL: NEM SZŐ HÁLÓT, A TALAJBA FÚRT LYUKAKBAN LAKIK

Mindkét cselőpók talajba fúrt függőleges lyukakban, üregekben él, a többi farkaspókhoz hasonlóan nem szőnek hálót. Zsákmányukat lesből lerohanva ejtik el, éjjel és nappal is aktívak. Életük nagy részét az üregben és annak környékén töltik, ám augusztus vége és október eleje között a hímek párkeresésre indulnak. Ebben az időszakban lehet velük a leggyakrabban találkozni. Párzás után a hímek elpusztulnak, a megtermékenyített nőstények pedig elvermelnek és jövő tavasszal életet adnak utódaiknak. Ivadékaikat gondozzák, az anya az utódait az első vedlésükig a testén hordozza. Valljuk be, bizarr látvány lehet egy ilyen kicsinyeit cipelő pókmama, akit ha véletlenül megzavarunk, az apróságok szanaszét szaladnak róla, majd a veszély megszűntével lassan visszatérnek anyjukra.

A szongáriai cselőpók védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Buksi ül. Buksi pacsit ad. Buksi, hozd vissza!

Fotók és forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb