Szegedi Arcok

Hogyan lesz egy fiatal anyukából sikeres vállalkozó és látszerész Szegeden? Ismerd meg Réka és a szegedi Star Optika történetét!

Mondanunk sem kell, hogy mennyire nehéz dolga van egy nőnek akkor, amikor pályaválasztás előtt áll és azon gondolkodik, hogy mit is kezdjen az életével. Hiszen, mindenkinek az az álma, hogy olyan munkahelyen dolgozzon, amit igazán szeret, ami egyben hobbi és még saját vállalkozás is. Létezik ilyen Szegeden? Nos, igen. Az ízig-vérig fiatalos anyuka, Horváth Réka, ugyanis mert lépni a jövőjéért, belevágott és másokat is inspiráló módon megalapította a térség egyetlen látszerészetét, a Star Optikát Újszegeden. Fel is vetődött a kérdés rögtön: hogyan lesz egy fiatalos anyukából sikeres cégvezető és látszerész Szegeden?

Erre maga Horváth Réka adta meg a választ, aki bevallása szerint 15 évvel ezelőtt egy pici családi vállalkozásnál dolgozott. Itt lett a látszerész szakma szerelmese, majd úgy döntött, hogy saját, családias vállalkozásba kezd. „15 évvel ezelőtt bekerültem egy kis családi optikába és rögtön a szakma szerelmese lettem. Főleg azért, mert nagyon családias volt a hangulat, a vásárlókkal személyes, bizalmi kapcsolatot lehetett kialakítani. Azonnal tudtam azt, hogy egyszer szeretnék majd egy hasonlót magamnak és nem csak a hagyományőrzés miatt, hanem azért is, hogy a gyermekemnek majd továbbadhassam, ha ő is ezt a pályát választja” – gondolt vissza a kezdetekre Réka, és a kemény munkájának meg is lett a gyümölcse: megalapította a Star Optikát Újszegeden.

AZ EGYETLEN, ÉS A LEGTRENDIBB OPTIKUS-VÁLLALKOZÁS SZÜLETETT MEG ÚJSZEGEDEN

„Újszegedi gyökerekkel rendelkezem és innen jött az ötlet, hogy akkor nyissunk itt üzletet. Négy évvel ezelőtt, a Szeged Novában találtuk meg a helyünket az Interoptik Lenses Kft., lencsegyártó céggel, hiszen elsősorban az ő lencséiket forgalmazzuk. Különleges helyzetben vagyunk, hiszen a mi optikánk az egyetlen Újszegeden és nagyon fontosnak tartjuk, hogy fiatalosak maradjunk. Folyamatosan figyeljük az éppen aktuális trendeket mind a keretek, mind a lencsék tekintetében és mindezek mellett, még retro-szemüvegeket is kínálunk az érdeklődőknek” – mesélte büszkén Réka a részleteket, mi pedig kíváncsiságból gyorsan rákérdeztünk, hogy akkor mik a mostani trendek? Hiszen, valljuk be őszintén, nagyon nincs egyszerű dolgunk nekünk, nőknek, amikor szemüveget kell választanunk éppen. „Nagyon sokat, és nagyon gyorsan változnak a trendek. Most leginkább a színes, vastag, minél nagyobb formákat kedvelik az emberek, de pár hónappal ezelőtt még a kerek keretek voltak a menők. Érdekes, hogy a mai világban már inkább kiegészítőként van a szemüveg is jelen.”

RETRO ÉLMÉNY ÉS STÍLUS, A RÉGI KOROK SZERELMESEINEK

A beszélgetés során megütötte a fülünket az, hogy retro-szemüveg. Réka elmesélte, hogy mivel Párja, Péter nagy rajongója a retro és különleges napszemüvegeknek, ezért a szenvedélyének egy páratlan, a boltban fellelhető kollekcióval hódol. „Már fiatalon azon kaptam magam, hogy figyelem a szemüvegeket a filmekben és a környezetemben, de akkor még csak látásjavító segédeszköznek, majd egyre inkább megbecsült kiegészítőknek találtam a kereteket. A régi keretekkel egyenesen időutazásra indulhatunk, akár a 60-as, 70-es, 80-as évekbe, hogy hogy is néztünk volna ki akkor, mi is volt az akkori elképzelés a trendekről, kényelemről, tartósságról. Igazából, felénk még nincs igazi kultusza a régi szemüvegeknek, leszámítva 1-2 ismert márkát. Tőlünk arrébb, ahol érzékenyebbek a dizájnra, tradícióra és van rá /hozzá „keret” már nagy lendülettel gyűjtik a „vintage’-t. Persze érteni kell hozzá, hiszen „nem minden arany, ami fénylik.” A 80’as évekre nagyon sok formát, anyagot, és színösszeállítást kipróbáltak a gyártók, persze az egyre fejlődő technológia és egyre modernebb anyagok mindig tartogatnak izgalmakat, nem is beszélve a dizájnerek újabb és újabb inspirációiról.”

“Sok keret megfordul a kezem közt javítások alkalmával. Nálam az Oakley-ek, a West-Germany, illetve Ausztriában gyártott régebbi keretek a favoritok, de a Francia, Olasz vagy Japán modelleket is kedvelem. Katonai, vagy sport, luxus vagy SZTK, filmek ikonikus darabjai, sportolók, politikusok által hordott darabok, minden jöhet. Volt már a polcunkon Al Pacino (Scare Face, Porsche Design), Denzel Washington (Éli Könyve, Oakley),David Hasselhoff (Knight Rider, Porsche Design), Patrick Duffy (Dallas, Porsche Design), Scott Summer (X-Man, Oakley), Helmuth Kohl (Metzler), Lance Armstrong (Oakley), Robert De Niro (Taxi Driver, Ray-Ban), James Bond (Persol,Tom Ford) által viselt szemüveg is, hogy pár különlegességet megemlítsek. Először mindent magamnak gyűjtögettem, spájzoltam, most már cserélek, beszámítok, alkatrészt szerzek és megtanultam elengedni a különleges darabokat is. Ez tartja ébren, illetve finanszírozza a gyűjtői szenvedélyt” – mesélte Péter, nekünk pedig leesett az állunk, amikor tudatosult bennünk, hogy még ilyen is van Szegeden.

OKTÓBERBEN MINDEN A LÁTÁSRÓL SZÓL: NANÁ, HOGY A STAR OPTIKA IS NAGY ERŐKKEL KÉSZÜL

Mindezek után gyorsan és óvatosan rá is kérdeztünk arra, hogy ha már október és a látás hónapja van, akkor számíthatunk-e valami akcióra. Réka gyorsan megnyugtatott minket, hogy természetesen lesz miért kilátogatni október 16-án és 22-én reggel 9-től a Novába, ugyanis a CBA bejáratánál kihelyeznek egy standot, ahol ingyenes látásvizsgálattal és szemüvegtisztítással, javítással várnak mindenkit, sőt! 30 %-os kedvezmény is jár majd szinte az összes keretre és lencsére, de olyan márkákkal is találkozhatunk, mint az Oakley, a Tom Ford, a David Beckham, a Tommy Hilfiger, vagy a Swarovski. Tehát, ha Te is egy igazán profi optikus csapatot keresel, vagy lecserélnéd a szemüveged, akkor bizony itt a helyed:

  • Október 16. és 22., 09:00 – 17:00
  • Szeged, Szőregi út 80.
  • NOVA Áruház
  • Telefon: +3662 /744-239

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb