Szegedi Arcok

Börtönbe került egy szegedi blogger, mert online sértegette a rendőrparancsnokot

Letöltendő szabadságvesztésre kellett bevonulnia Kiskunhalasra Marton Kristóf szegedi bloggernek, miután belegázolt három rendőr, köztük a Csongrád megyei parancsnok becsületébe azzal, hogy egy Turpis Causa nevű Facebook-oldalon becsületsértő megjegyzéseket tett – számolt be róla a Telex. Az oldalon a rendőri vezetőket a névtelen posztoló többek között becsületsértő módon…

  • “s@ggnyalónak”,
  • “alkoholistának”,
  • “gnómnak”,
  • “bólogató kutyának”,
  • és “bűnügyi főf@sznak” nevezte,

bűncselekmények eltusolásával vádolta meg őket, a rendőrséget bűnszervezetnek állította be, és volt olyan rendőri vezető, akiről azt állította, hogy az állítólagos szeretőjének egyengette a karrierjét, valamint a szolgálati gépkocsit magáncélra használta. Az ügyet azért tárgyalták Kecskeméten, mert Marton Kristóf a megsértett Csongrád megyei rendőrparancsnok és a bíró között személyi összefonódásokra hivatkozva kizáratta a Szegedi Járásbíróságot az eljárásból. A bíró az ügyben súlyosbító körülménynek vette, hogy a becsületsértést köztiszteletben álló, magas rangú rendőri vezetők ellen követte el.

Martont júniusban ítélte tíz hónapos szabadságvesztésre a Kecskeméti Törvényszék, ezt a büntetését kellett október 6-án megkezdenie Kiskunhalason. 

MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG: MEGLEPŐ A SZANKCIÓ MÉRTÉKE

Az ítéletről Tóth Balázs ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság szakértője a Blikknek azt mondta, nem az ítélet, hanem a szankció mértéke lepte meg. „Személy szerint nem is emlékszem arra, hogy valakit becsületsértésért vagy rágalmazásért jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. Hozzáteszem, tizenkét évig börtönökben voltam megfigyelő, és nagyjából sok ezer rabbal találkoztam, de köztük sem volt olyan, aki ilyen bűncselekmények miatt ült” – fogalmazott a lapnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb