Közélet

Ötven koronavírus-fertőzöttet vesz át Magyarország Romániától, intenzív terápiás kezelést kapnak Szegeden

Ötven koronavírus-fertőzöttet vesz át Magyarország Romániától, jelentette be szerdán Szijjártó Péter külügyminiszter. Az ötven fertőzött intenzív terápiás kezelést kap majd Magyarországon, két kórházban, Szegeden és Debrecenben.

Szijjártó Péter kitért arra: jelenleg a romániai egészségügyi minisztérium és magyar oldalról az Országos Kórházi Főigazgatóság egyeztet a technikai részletekről, amelyek közé tartozik az, hogy milyen állapotú betegeket vesznek át kezelésre. A kórházi diagnózisok magyar nyelvre történő gyorsfordításának kérdéséről is egyeztetnek, valamint arról, hogy a betegek átszállítása mikor kezdődhet meg – fejtette ki Szijjártó Péter.

ÁLDATLAN ÁLLAPOTOK URALKODNAK ROMÁNIÁBAN

Az alacsony átoltottsági aránnyal rendelkező Romániában tombol a koronavírus-járvány, naponta 300 főt meghaladó halálos áldozatot szed a vírus, ami új csúcsot jelent a pandémia másfél éve alatt. 14 ezernél is több új fertőzöttet regisztráltak, ami húszszázalékos pozitivitási arányt jelent. Az előrejelzések szerint Romániában október közepére akár napi 20 ezer új fertőzöttje is lehet a koronavírus-járványnak. A romániai halottak 92-93 százaléka nem volt beoltva, és ez az arány az elmúlt hetekhez viszonyítva változatlan. A héten vesztegzár alá került a romániai Szörényvár (Drobeta-Turnu Severin) városát, Mehedinți megye központja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb