Kijött egy, a magyar vendéglátósok nagy részének nehezen betartható rendelet, ami szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti – írtuk meg hétfőn. A szakmai szervezetek értetlenül álltak a dolog előtt, amely úgy fest, az éj leple alatt megoldódott: a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a módosítás.
Hétfőn délután az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Telex.hu-val azt közölte, hogy kezdeményezik a képesítési követelmények rendeletének módosítását. Azt írták, a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. „Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése.”
A hivatalos rendelet-módosítás éjszaka jelent meg, a Magyar Közlöny (Magyar Közlöny 2021. évi 190. szám) azt írja, az előírás nem vonatkozik…
- a forgalmazás helyén előállított grillezett húsok,
- frissen sültek,
- sült és főtt kolbász,
- hurka,
- virsli,
- füstölt vagy sült hal,
- lángos-,
- palacsintafélék,
- meleg és hideg szendvicsfélék,
- valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok készítésére.
Szinte halljuk, ahogy 10-ből 9 lángos és pecsenyesütő felsóhajt a Mars Téri Piacon. A teljes rendeletet IDE kattintva találjátok.
Fotók: Szabó Dávid, Szeged365
2 hozzászólás