Mindenmás

Sokkot kaptál a ma reggeli üzemanyagáraktól? Tudunk durvábbat, van, ahol már 700 forint környékén jár egy liter gázolaj!

“Majdnem elsírtam magam, én hülye elfelejtettem tegnap tankolni, ma 7.30-kor literenként 508 forintot fizettem a dízelért a @ kúton” – írta reggeli üzenetében Attila nevű olvasónk (az üzenetben szereplő szegedi töltőállomás nevét nem írjuk le), akinek sajnos igaza van, a ma reggeli emeléssel történelmi magasságba szöktek a hazai benzin és gázolaj-árak. A durva az, hogy ennél van jóval durvább is, szétnéztünk, mennyiért lehet tankolni a környező országokban.

Hetek óta prognosztizálgatják, most eljött: ma reggel a gázolaj hazai ára átlépte az 500 forintos lélektani határt, a benzin átlagban 6 forinttal emelkedett, míg a gázolaj literenkénti átlagára 8 forinttal nőtt. Sajnos úgy fest, még nincs vége az emelkedésnek, lásd lentebb.

DRÁGÁNAK TALÁLOD A MAGYAR ÁRAKAT? (MI IS) VAN MÉG DURVÁBB, SOKKAL DURVÁBB…

A Cargopedia összehasonlításában elég cifra árak szerepelnek, ebből többek között az is kiderül,

  • hogy Görögországban 626,
  • Dániában 652,
  • Hollandiában 681 forintnyi euróból van meg egy liter 95-ös benzin,
  • de többek között Szerbia, Szlovákia, és Horvátország is ránk ver üzemanyagár-fronton.

Persze van olcsóbb is, például a románoknál 451 forintra jön ki a benzin, 448-ra a gázolaj literje. Íme a legutóbb közölt árak, élükön a magyarral:

EZÉRT SZÁLLTAK EL AZ ÁRAK

“Folyamatos emelkedésnek indult az olaj ára a nemzetközi piacon, ráadásul az olajpiaci folyamatokat alapvetően meghatározó adottságokat látva nagyobb eséllyel további és akár igen markáns olajár-emelkedés is jöhet. Pár éves távon ez a hazai kutakon akár a 600 forintos sávba is repítheti az üzemanyagok árát” – írta a Hold Alapkezelő blog. Szemán Ákos, a Portfolio elemzője szerint alapvetően négy tényező befolyásolja az üzemanyagárakat:

  • a kőolaj világpiaci árának alakulása,
  • a finomítói árrések, tehát a feldolgozás költsége,
  • a forint árfolyama,
  • illetve a hazai adók, azok közül is a jövedéki adó mértéke.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb