KikapcsVideo365

Szeged365 videóriport: kulisszatitkok a Bohéméletről, avagy startol a Szegedi Nemzeti Színház legújabb évada

Nem semmi produkcióval, pontosabban Puccini Bohémélet operájával startol a Szegedi Nemzeti Színház 2021/22-es évada. A bemutató előtt természetesen egy kis hangolódó közönségtalálkozóval várta szerdán a színház a közönséget, ahol Göttinger Pál rendező mellett Máthé Beátával, aki Mimit személyesíti meg a színpadon és Tötös Rolanddal, vagyis Rodolfoval találkozhatott a nagyérdemű.

A Bohémélet valószínűleg Puccini legnépszerűbb operája. A szenvedélynek, a tragédiának és a humornak ez a keveréke Puccini színes, érzéki zenéjével párosulva ellenállhatatlannak bizonyult. Pedig a kritika az ősbemutatón hűvösen fogadta, Puccini maga sem tekintette a legjobb művének, Debussy pedig szkeptikusan annyit jegyzett meg, hogy ugyan honnan tudná egy olasz, milyen a francia élet, a francia művészet. Ez utóbbi kijelentésnek sok értelme nincs, hiszen Puccini librettójának az alapjául a francia Murger Scènes de la vie de Bohème című regénye szolgált, még akkor is, ha az opera második és harmadik felvonásában sok minden a librettisták és a zeneszerző ötlete volt. Végül a nézőknek lett igaza, akik az első pillanattól fogva ünnepelték a művet – írja a színház bemutató szövegében.

KETTŐS AKTUALITÁSA VAN A SZÍNDARABNAK

“A történetnek kettős aktualitása is van. Hogy, az előadásnak kellene reflektálni a koronavírusra direktben – ez egy óriási kapitális vitatéma, és egyébként nagyon szórakoztató is. Nem feltétlenül meddő vita ez, mert ha kiírjuk óriási citromsárga betűkkel középre, hogy COVID-19, akkor az jobban jelenti-e, vagy kevésbé, ezen jól el lehet csámcsogni. Én azok közé tartozom, akik szerint nem oszt, nem szoroz. Nem érzem azt, hogy aktualizálnom kellene a koronavírus pusztítását. Ezt nem igénylem” – emelte ki a találkozón Göttinger Pál, rendező.

Az eseményen természetesen a rendező mellett a két főszereplő is teret kapott. A teljes összeállításunkat pedig itt láthatod:

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház. Operatőr: Magyar Andor, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb