Közélet

EMMI: nem vezetik vissza a kötelező maszkviselést

Nem tervezik a maszkviselés szigorítását – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV Híradónak, mint írták, a kormány és az Operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és ha szükséges, további intézkedésekről dönt a jövőben.

“A járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, hiszen a vírus ellen az oltás biztosítja a legerősebb védelmet, és az előző hullámokkal szemben, ma már van vakcina és a lakosság 60%-a védett. Emellett a maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor) emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti” – szól a hivatalos minisztériumi válasz a maszkhasználat viselését firtató ATV-kérdésre.

Azt is hozzáteszik, hogy a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegnél eddig is végeztek antigén gyorsteszteket, mostantól még több lehetőségük lesz erre, mert közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosítanak részükre. Koronavírus-gyanúnál eddig is kellett, és ezután is kell tesztet végezni, a koronavírus-gyanúról a háziorvos dönt – fogalmaznak.

LASSAN EGY ÉVE TÖRTÉNT: A KORMÁNY A POLGÁRMESTEREKRE BÍZTA A DÖNTÉST, NINJÁVÁ VÁLTOZTAK A SZEGEDIEK

Szűk egy éve még nagyon más volt a helyzet, a kormány tavaly november elején a polgármesterekre bízta, hogy döntsenek közterületi maszkhasználat-ügyben. Botka László nem sokat teketóriázott anno, alig telt el pár óra a rendelet kihirdetését követően, már repült is az önkormányzati közlemény: Szeged teljes belterületén kötelező a maszkviselés.

Mármint, kötelező volt, most nem az.

A helyzet, szűk egy éve:

RUSVAI MIKLÓS MÁR RÉG MASZKOT RAKOTT VOLNA AZ ARCUNKRA

Napi 200-250 friss fertőzött esetén tartaná a maszkviselés ismételt bevezetését szükségesnek Rusvai Miklós – írtuk még augusztus végén. Azóta a helyzet jócskán eldurvult, az általa említett napi fertőzésszám helyett már bőven 1000 felett járnak a 24 órás adatok, azonban a maszknak még nyoma sincs.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb