Közélet

Ez betehet Szeged turizmusának is: jövőre már csak „azonnali vízummal” utazhatnak be az országba azok, akik nem EU-s állampolgárok

Bekeményít az Európai Unió, hiszen a nem EU-s állampolgároknak a jövő évtől hét eurós engedélyre, illetve „azonnali vízumra” lesz szükségük ahhoz, hogy beléphessenek valamelyik uniós ország területére – írja a szerb Blic lapra hivatkozva a Vajdaság Ma, ami azért betehet a szegedi turizmusnak, hiszen rengetegen járnak át a városba Szerbiából is.

Mint írják, Brüsszel közlése szerint az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) 2022-től teljesen működőképessé válik, így a több mint 60 országból származó, közel 1,4 milliárd ember, aki eddig szabadon léphetett be a schengeni övezetben, ezután köteles lesz ehhez a „belépőhöz”, vagy ahogy másként nevezik „utazási jóváhagyáshoz” folyamodni, mielőtt bármelyik uniós országba belépnének.

NEM AZ EU AZ ELSŐ, AKI ILYEN FELTÉTELEKET KÖVETEL

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) október 13-án megtartott ülésén kiemelték, hogy nem az EU az első, aki ilyesmit követel a vízummentességet élvező országoktól. Mint közölték, ilyen gyakorlat van életben az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában is. Az ETIAS bevezetésének ötlete 2016-ra nyúlik vissza, a bejelentések szerint idén kellett volna működésbe lépnie a rendszernek, viszont a világjárvány miatt elhalasztották azt. A rendszer célja, hogy segítsen a jelenlegi biztonsági, egészségügyi és migrációs kockázatok kezelésében, ez arra a 62 országra vonatkozik, amelyek nem tagjai az EU-nak, de amelyek polgárai vízum nélkül utazhattak be a schengeni övezetbe. Ezen a listán szerepel Szerbián kívül Argentína, Brazília, Kanada, Japán, Mexikó, Új-Zéland, Ukrajna, az Egyesült Arab Emírségek és az Amerikai Egyesült Államok is.

EGYSZERŰ ÉS GYORS LESZ AZ IGÉNYLÉS, DE 7 EURÓBA FOG FÁJNI

Az illetékesek bejelentése szerint az EU rendszere nagyon egyszerű és gyors lesz, és azokra az emberekre vonatkozik, akik turisztikai, üzleti vagy egyéb okokból terveznek utazni. Például azok a szerbiai polgárok, akik szeretnének beutazni az EU-ba, egy online jelentkezést kell kitölteniük, amely nem tart tovább tíz percnél. A jelentkezéskor meg kell adni a személyes adatokat, az útlevél adatait, azt az országot, amelybe először lép be az illető, az esetleges bűnügyi nyilvántartásról, a háborús övezetekben történő tartózkodásról és bizonyos országok látogatásának tilalmáról szóló adatokat. A 18 és 70 év közötti polgároknak 7 eurót kell fizetniük ezért a kérvényért, míg a kiskorúak esetében ez a szolgáltatás ingyenes lesz, az adataikat pedig a szüleiknek kell megadniuk. A kérvényezéstől számított néhány percen belül e-mailben kapnak jóváhagyást az „azonnal vízum” kérelmének elfogadásáról, amely három évig érvényes (legfeljebb 90 napig tartó ott tartózkodás), illetve addig, amíg a jelenlegi útlevél érvényes.

SZÜKSÉG LESZ ERRE NYARALÁSKOR, TELELÉSKOR ÉS MÉG A VÁSÁRLÁSKORI IS

Amennyiben elutasítják valakinek a kérvényét, az adott polgár magyarázatot kap, de lehetőség van a fellebbezésre is. Az „azonnali vízum” birtoklását először azoknak az utasszállítóknak kell leellenőrizniük, akik „harmadik országból” fuvaroznak az Európai Unió országaiba, de az ellenőrzést a határátkelőkön is elvégzik. Ezzel a dokumentummal, miután beléptek az első úti célként feltüntetett országba, meglátogathatják a többi EU-s országot is. Szükség lesz erre az engedélyre 2022-től, ha Görögországban vagy Horvátországban terveznek nyaralni, ha Magyarországon szeretnének vásárolni, ha az Ausztriában vagy Németországban élő rokonokat akarják meglátogatni, vagy ha Szlovéniában vagy Bulgáriában akarnak síelni – írja a lap.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb