BlogKikapcs

Szeged365 Kisokos: korlátozás nélküli ünnepségek Szegeden és a fővárosban, Orbán Viktor, Botka László, Békemenet ’21

“Végre korlátozások nélkül emlékezhetünk” – írja a kormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye az idei, az 1956-os Forradalom és Szabadságharchoz köthető megemlékezések kapcsán. Sokan kérdeztétek, mi, hogy lesz, mi pedig mutatjuk a szegedi és fővárosi programokat A-tól Z-ig.

AKÁRCSAK AUGUSZTUS 20-ÁN, MOST SEM LESZNEK JÁRVÁNYÜGYI KORLÁTOZÁSOK

“A járványügyi szakemberek és az operatív törzs álláspontja szerint korlátozások nélkül is biztonságosan lebonyolíthatók az ünnepi rendezvények” – közölte Kovács Zoltán államtitkár kedden. Mint nyilatkozta, akárcsak az augusztus 20-i eseménysorozat vagy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus esetében,

 • úgy a nemzeti ünnepi állami és önkormányzati rendezvényekre,
 • valamint a jövő héten a mindenszentek és halottak napja alkalmából tartandó egyházi,
 • állami,
 • önkormányzati megemlékezésekre,
 • temetőlátogatásokra sem lesznek érvényesek a koronavírus-járvány miatti korlátozások.

PÉNTEK: KOSZORÚZÁS A RERRICH BÉLA TÉREN

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal október 22-én, pénteken 14.30-kor a Rerrich Béla téren, Melocco Miklós szobrászművész alkotásánál tartja megemlékezését.

Apropó, ha már szóba került Melocco Miklós kissé szokatlan formavilágú szegedi alkotása. A Rerrich Béla térre 1997. október 23-án emelt mű azt ábrázolja, ahogy a szabadság lepkéjét, a kérészéletű forradalom jelképét 19 ember hordozza a vállán:

 • 1956-os fiatalok,
 • hősi halottak,
 • megtért disszidensek,
 • túlélő barátok.

Melocco valóságos emberekről mintázta az alakokat, köztük van az ifjú Latinovits Zoltán, Mansfeld Péter, akit 18. születésnapja után 11 nappal végeztek ki, de a szegedi forradalom mártírját, Danner Jánost is megörökíti, köztük van egy szobrász is, aki 1956-ban volt fiatal, s még sok más ismerős arc. A lepke szárnyain Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című költeményének sorait olvashatjuk.

SZOMBAT: UGYANEZ, A NAGY IMRE SZOBORNÁL

Bár az Államalapítás Ünnepéről a jelek szerint megfeledkezett polgármesterünk, az 1956-os forradalom 65., és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 32. évfordulója alkalmából korrekt kis megemlékezést szerveztek az önkormányzat részéről. Íme a szombati program:

 • 10.45 az Országzászló ünnepélyes felvonása (Széchenyi tér, Városháza)
 • 11.00 Díszünnepség és koszorúzás Nagy Imre szobránál (Rákóczi tér)
  Ünnepi beszédet mond: Dr. Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere

A megemlékezés során a Szegedi Nemzeti Színház művészei, Menczel Andrea, Bánvölgyi Tamás, Károlyi Krisztián és Krausz Gergő színművészek, a Szeged Városi Kórusegyesület egyesített összkara és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar is közreműködik, Gyimóthi Zoltán karnagy vezényletével.

EKÖZBEN A FŐVÁROSBAN: KÉT NAPOS MEGEMLÉKEZÉS-SOROZAT, SZOMBATON VISSZATÉR A BÉKEMENET

Budapesten már pénteken elkezdődnek az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései, október 23-án Orbán Viktor miniszterelnök rendhagyó helyszínen mondja el beszédét – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Budapesten.

Kovács Zoltán sajtótájékoztatóján elmondta: az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs kedden elfogadta a központi rendezvények biztosítási tervét. “Emlékezzenek minél többen!” – kérte az államtitkár, kiemelve: idén nemcsak a forradalom 65. évfordulójára, hanem az 50. évfordulón történt atrocitásokra is emlékeznek.


Az államtitkár a programokat ismertetve elmondta: idén ismét kétnapos megemlékezéssorozattal készülnek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára.

 • A központi rendezvények október 22-én, pénteken 14 órakor kezdődnek a műegyetemi emlékműnél, ahol a Rákóczi Szövetség képviselői is csatlakoznak a megemlékezéshez, majd együtt vonulnak át a műegyetemi ünnepségre. Onnan 16 órakor indul el a hagyományos fáklyás menet a Bem térre, ahol 17 órakor kezdődik a megemlékezés.
 • Szombaton, október 23-án a hagyományoknak megfelelően reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek a programok a zászlófelvonással. Az Országházban 10 és 16 óra között meg lehet tekinteni a Szent Koronát.
 • Délután fél 4-kor rendhagyó helyszínen, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán felállítandó színpadnál folytatódik a megemlékezés, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet. Kovács Zoltán kiemelte, nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen ott 15 évvel ezelőtt, az 50. évfordulón “a békés emlékezőket és ünneplőket brutális rendőrrohammal verték szét”. Erre is reflektál az állami rendezvény – hangsúlyozta az államtitkár, aki 2006. október 23-át a “modernkori magyar történelem legszégyenteljesebb” napjának nevezte.
 • Kitért arra is, hogy ehhez az ünnepséghez csatlakozik a 14 órakor a Műegyetemtől induló Békemenet is, de az – emelte ki – nem az állami rendezvények része. Ezzel együtt biztosítják az ünnepi rendezvények, így a Békemenet békés, biztonságos, zavartalan lebonyolítását is – tette hozzá.
 • A Terror Háza Múzeumnál, az Új köztemető gyászparkjában, a 300-as parcellánál és a Kossuth téren is lesznek elemei a központi rendezvényeknek. Fényfestés is lesz október 22-én és 23-án este több helyszínen, köztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Terror Háza Múzeum falain, valamint a Nagy Imre-szobornál – ismertette a részleteket az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb