Mindenmás

Rendhagyó Szeged365 napi pakk, az ’56-os hősök emlékére: Szeged, avagy ahol a forradalom lángja fellobbant

Kezdjük a mai, rendhagyó Szeged365 Napi Pakkot egy lényeges és merésznek tűnő kijelentéssel: az ’56-os események Szegedről indultak ki. Forradalom és megtorlás, szegedi szemmel, és persze a legfontosabb napindító információk a Szeged365.hu-n, szombat reggelre!

NÉVNAPOSOK, IDŐJÁRÁS, ÉS KÉT RENDKÍVÜL FONTOS DÁTUM

Rendhagyó napi pakk ide vagy oda, a névnaposok és a hétvégi időjárásjelentés felett nem suhanhatunk el. Isten éltessen Benneteket,

  • Gyöngyi,
  • Gyöngyvér,
  • Ignác,
  • Koppány,
  • Stefánia,
  • és Odett!

Kissé felhős, de azért napos időjárással indítjuk a hétvégét Szegeden. Szombaton még borongósabb lehet az ég felettünk, viszont csapadékra már nem kell számítani. Legfeljebb elvétve fordulhat elő jelentéktelen eső, vagy zápor, a többi részlet Bartok Zsófi kolléganőnk időjárás-jelentésében vár:

Kalendárium helyett két esemény, amely történelmet írt a mai napon:

  • 65 éve tört ki az 1956-os Forradalom – és Szabadságharc Magyarországon. Ezt most nem részleteznénk, a cikk további része gyakorlatilag semmi másról nem fog szólni, ráadásul szegedi szemmel.
  • 32 éve, hogy az 1956-os forradalom évfordulóján kikiáltották a köztársaságot Magyarországon. Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök, több tízezer ünneplő előtt, a Parlament erkélyéről déli 12 órakor kikiáltotta a “Magyar Köztársaságot”. Ez a szimbolikus lépés véget vetett a kommunista népköztársaságnak, amely átadta a helyét a többpártrendszerű, piacgazdasági elveket valló, parlamenti demokrácián alapuló Köztársaságnak.

AHOL A FORRADALOM LÁNGJA FELLOBBANT: A SZEGEDI ESEMÉNYEK, PERCRŐL PERCRE

Vágjunk bele, íme a forradalom és megtorlás, szegedi szemmel, Jancsák Csaba szociológus és ’56 szakértő segítségével, a Szeged365.hu-n!

Jancsák Csabáról, dióhéjban: szegedi szociológus, az SZTE Alkalmazott Társadalomtudományok tanszékének vezetője, egyben az MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás kutatócsoportjának vezetője. Csaba több könyvet is kiadott a témában, kevés fickó van Szegeden, aki jobban és szenvedélyesebben értene 1956-hoz, nekünk magától értetődő volt, hogy anno interjút kérjünk Tőle a téma kapcsán. Aktuális, még mindig, sőt, amíg élünk, az lesz.

Ha kíváncsi vagy,

  • hogy tényleg Szegeden lobbant-e fel az ’56-os forradalom lángja?
  • hogyan tudták a szegedi egyetemisták forradalmasítani az országot?
  • és persze arra, hogy mi történt 1956. október 23-án Szegeden, ezt az interjút pont Neked készítettük:

EXKLUZÍV SZEGED365 INTERJÚ EGY SZEGEDI ’56-OS TÚLÉLŐVEL, DÁVID SZANISZLÁVAL

A szegedi forradalmár szerint ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak. Ha a fenti, Jancsák Csabával készített ’56-os beszélgetésünkön már túl vagy, érkezzen egy exkluzív interjú Dávid Szaniszlával, a forradalom egyik szegedi túlélőjével.

Ilyen volt 1956, Szegeden, első kézből:

AZ ÖSSZES FONTOSABB, 1956-OS PROGRAM, (NEM CSAK) SZEGEDIEKNEK

“A járványügyi szakemberek és az operatív törzs álláspontja szerint korlátozások nélkül is biztonságosan lebonyolíthatók az ünnepi rendezvények” – közölte Kovács Zoltán államtitkár kedden. Mint nyilatkozta, akárcsak az augusztus 20-i eseménysorozat vagy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus esetében,

  • úgy a nemzeti ünnepi állami és önkormányzati rendezvényekre,
  • valamint a jövő héten a mindenszentek és halottak napja alkalmából tartandó egyházi,
  • állami,
  • önkormányzati megemlékezésekre,
  • temetőlátogatásokra sem érvényesek a koronavírus-járvány miatti korlátozások. Erről a bejelentés óta már hivatalos rendelet is megjelent.

Az alábbi Szeged365 Kisokosban összegyűjtöttük a legfontosabb programokat, a szegedi önkormányzat megemlékezésétől a 2021-es Békemenetig. Botka Lászlóék délelőtt 11-től koszorúznak a Nagy Imre szobornál, Juhász Tünde és a kormányhivatal munkatársai pedig péntek délután rótták le tiszteletüket a Rerrich Béla téren, a Melocco Miklós – féle “Szabadság pillangója” szobornál.

Az utóbbi:

…és az előbbi:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb