Közélet

Szlávik János, a korlátozásokról: “egészen biztos, hogy valamit tenni kell”

“Ha a pandémia tovább súlyosbodik, akkor valamit csinálni kell, ahogy Európa több más országában tették” – nyilatkozta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa kedd reggel az M1 aktuális csatornán. A szakember egyszerre szolgált rossz és jó hírrel, mint mondta, folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban lévők száma, de kevesebben vannak, mint az előző év azonos időszakában.

NOVEMBERBEN VAGY DECEMBERBEN LEHET MAJD A CSÚCS

Szlávik János elmondta, a koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb, mint az eddigi változatok, ezért nehéz megjósolni, hogy miként alakul majd a járvány. Feltételezése szerint novemberre vagy decemberre érheti el a csúcsot a negyedik hullám. Hangsúlyozta, most az oltás azért is fontos, mert, aki azt megkapta, sokkal kisebb valószínűséggel adja tovább a fertőzést. Ráadásul az oltással – 80-90 százalékban – meg lehet akadályozni a betegség súlyos lefolyását – tette hozzá.

“EGÉSZEN BIZTOS, HOGY VALAMIT TENNI KELL”

Arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e Magyarországon újabb óvintézkedések bevezetésére, azt válaszolta, “egészen biztos, hogy valamit tenni kell”. Úgy folytatta, a járványügyi adatokból kiindulva, ha a pandémia tovább súlyosbodik, akkor valamit csinálni kell, ahogy Európa több más országában tették.

RUSVAI MIKLÓS: A JÁRVÁNYADATOK ROMLANAK, DE A FERTŐZÖTTEK SZÁMÁNAK EMELKEDÉSÉT NEM KÖVETI AZ ELHUNYTAK ÉS KÓRHÁZBAN ÁPOLTAK SZÁMÁNAK NÖVEKEDÉSE

Hasonló nyilatkozatot tett a napokban Rusvai Miklós is, mint kifejtette, a “60 százalékos átoltottság mellet látható, hogy ellaposodik a negyedik járványhullám a korábbiakhoz képest.” A szakértő az ATV Start című műsorában arról is beszélt, a maszkviselést még nem tenné kötelezővé. Mint mondta,

  • a hazai járványadatok romlanak,
  • azonban nagy különbség a legutóbbi hullámmal szemben, hogy az új fertőzöttek számának növekedését egyelőre nem követi az elhunytak és a kórházban ápoltak számának tavaly tapasztalt emelkedése.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb