Szegedi Arcok

Remény a malária ellen, de a veszettségnél is hatékony lehet a Karikó Katalinék által kifejlesztett mRNS-technológia

Az évtizedek óta fejlesztett technológia esetében még csak a kezdetet jelentik a koronavírus elleni védőoltások, további vakcinák fejlesztése előtt nyitotta meg az utat a mostani siker – írja az Infostart a ChemistryWorld-re hivatkozva.

Az mRNS-oltások technológiáját leginkább Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissmann nevéhez kötjük: Weissman kutatócsoportjának legutóbbi, mRNS-vakcina fejlesztéséről szóló áttekintése a Current Immunology című folyóiratban jelent meg 2020 márciusában, azaz az általa közölt eredmények a jelenlegi világjárvány és a technológia klinikai eredményei előtt születtek. Az ott leírt mRNS-vakcinák laborvizsgálatait rágcsálókon végezték: akkoriban úgy értékelték, az állatoknál tapasztalt figyelemre méltó immunogenitást nehéz megismételni emberi vizsgálatokkal. Azóta a koronavírus elleni oltások kapcsán már kiderült, hogy ez mégis lehetséges: a munka így folytatható egyéb betegségekkel szemben fejlesztendő oltásokkal.

HATÉKONYABB LEHET A MALÁRIA ELLEN, MINT A JELENLEGI OLTÁS

Weissmannék legígéretesebb munkája a malária területén folyik: ez a betegség még mindig évente közel félmillió ember halálát okozza, főként öt év alatti gyermekekét. Az egyetlen, nemrégiben engedélyezett malária elleni vakcina, a Mosquirix négy oltásból álló sor, viszonylag alacsony hatékonysággal. A Weissman és kollégái által választott mRNS egy olyan fehérjét kódol, amely az invazív stádiumú maláriaparazita burkán található. Stabil formáját a koronavírus elleni vakcinákban használtakhoz hasonló nanorészecskékbe zárták, és kimutatták, hogy egerekben olyan erős immunválaszt vált ki, amely elég erős ahhoz, hogy a humán vizsgálatokban további vizsgálatokra alkalmas jelöltként szerepeljen.

ÖT ÉVEN BELÜL ÚJ MRNS-VAKCINÁKAT LEHET MAJD OLCSÓN ÉS MÉG RÖVIDEBB IDŐ ALATT LÉTREHOZNI

Itt azonban még nem kell megállni: a Bill és Melinda Gates Alapítvány is fantáziát lát a technológiában, ezért dollártízmilliókat adott cégeknek, közte a Pfizer vakcináján a gyártóval dolgozó BioNTech-nek azért, hogy más, alacsony és közepes jövedelmű országokban endémiásan terjedő betegségekkel szemben fejlesszenek mRNS-vakcinákat. Az optimista Bill Gates 2021 januárjában azt nyilatkozta az USA Today-nek, hogy csak sokféle lipid-nanorészecskével kell foglalkozni, és azt jósolta, hogy öt éven belül új mRNS-vakcinákat lehet majd olcsón és még rövidebb idő alatt létrehozni, mint a SARS-CoV-2 genom szekvenálásától a lélegzetelállító sajtóközleményig eltelt 10 hónap.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: micro step
'Fel a tetejéhez' gomb