Közélet

Szeged365 Kisokos: kötelező maszk és oltás, látogatási tilalom – minden egy helyen, amit a szigorításokról tudni kell Szegeden

Gulyás Gergely bombamód dobta ránk a legújabb intézkedéseket a mai Kormányinfón. Gyorsan össze is szedtünk ezzel kapcsolatban minden fontos infót: hol kötelező a maszk, hol lesz látogatási tilalom, illetve mely intézmények jelentettek már be korábban is járványügyi szigorítást Szegeden.

Mint a mai Kormányinfón elhangzott, az operatív törzs javaslatait is figyelembe véve a kormány 3 lényeges intézkedést vezet be. Ezek többnyire a maszkhordással kapcsolatosak, illetve a védőoltásokat és a látogatási tilalmat érintik. Bővebben:

KÖTELEZŐ MASZKHASZNÁLAT SZEGEDEN

Gulyás Gergely ma többek között bejelentette, hogy november 1-jétől kezdődően a közlekedési eszközökön kötelező lesz a maszkviselés. Ez a döntés annyira nem lepett meg bennünket, hiszen az utóbbi időszakban szinte nem volt olyan nap, hogy ne hozta volna be valamelyik szeged környéki intézmény a kötelező maszkhasználatot. Tehát eddig így áll a helyzet, kötelező a maszk viselése:

  • hétfőtől az SZKT és a Volánbusz járatain,
  • az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ intézményeibe, ahova október 6. óta csakis 3 rétegű sebészi-, vagy az FFP2-es maszkban lehet belépni,
  • a Szetávnál személyes ügyintézéskor, ahol a maszk mellett a kézfertőtlenítés is elvárt,
  • a szegedi Krúdy Gyula Szakképző Iskolában,
  • a Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában,
  • az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában (Ságvári),
  • a Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziumban,
  • a Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményben,
  • az SZSZC Krúdy Gyula Szakképző Iskolában,
  • a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum iskoláiban,
  • a Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola,
  • …és természetesen a Szegedi Tudományegyetemen,
  • mától az OTP Bank dolgozóinak,
  • a Szegedi Törvényszék minden épületében,
  • és a Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda belső tereiben, Hódmezővásárhelyen.

ELŐÍRHATJA A KÖTELEZŐ OLTÁST A MUNKAADÓ

A bejelentések kapcsán talán az egyik legnagyobb meglepetés az volt, amikor Gulyás Gergely közölte: a cégek és a vállalkozások jogot formálhatnak a tekintetben, hogy a védőoltást előírják az alkalmazottak számára vagy sem, ha az a munkavégzéshez szükséges. Mint mondta, az önkormányzatoknál a polgármestereket (és a képviselőtestületet) jogosítják majd fel arra, hogy előírja a kötelező oltást az önkormányzati tulajdonú cégeknél. Gulyás ezzel együtt megjegyezte, hogy a közszféra oltottsága lényegesen magasabb, mint a társadalomé. A kötelező oltás általános bevezetése alkotmányos aggályokat vethet fel, de legitim vitának tartja Gulyás Gergely. A munkahelyek esetében a szükségszerűséget és a célhoz kötöttséget vették figyelembe az új szigorításoknál. Home office: ha van olyan munkakör, amelyet otthon el tud végezni a munkavállaló és erre vonatkozóan azt mondja, hogy nem akarja beoltatni magát (még ha kötelező is), akkor a munkáltató mondhatja azt, hogy ezzel a feltétellel maradhat a dolgozó. Ez az ő döntése – mondta Gulyás Gergely.

LÁTOGATÁSI TILALOM AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEKBEN

A mai Kormányinfón elhangzott harmadik fontos változás az az egészségügyi intézmények esetében a látogatási tilalom elrendelése volt. Ez kivétel nélkül vonatkozik minden szegedi intézményre is. Gulyás Gergely szerint a szociális intézmények vezetői saját hatáskörben dönthetnek a látogatási tilalomról. Fontos itt megjegyezni, hogy már napokkal ezelőtt elkezdte a látogatási tilalmat bevezetni számos hazai egészségügyi intézmény, tehát várható volt ez a döntés kormányzati szinten is. Ma reggelig Szeged környékéről hivatalosan csak egy intézmény hozott be látogatási tilalmat, mégpedig a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ kakasszéki gyógyintézete.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Belcampo Fernald scandal
'Fel a tetejéhez' gomb